Економија

У стечај од почетка године отишле 224 фирме у Србији

Укупно просечно време трајања стечајног поступка је три године, један месец и 29 дана, када се рачунају сви активни, обустављени и закључени поступци, којих је у овом тренутку 8.994
У стечај од почетка године отишле 224 фирме у СрбијиGetty © Spencer Platt

Од почетка године до 2. августа у Србији су 224 фирме отишле у стечај, показују подаци Агенције за лиценцирање стечајних управника, а укупно су била активна 1.603 стечајна поступка. У тај број не улазе стечајни поступци који се воде по Закону о принудном поравнању, стечају и ликвидацији и стечајним поступцима банака и осигуравајућих друштава, за које је надлежна Агенција за осигурање депозита.

Према подацима којима располаже Агенција за лиценцирање стечајних управника, до 2. августа ове године обустављена су 773 стечајна поступка. Укупно је до тог датума закључено 6.618 стечајних поступака на територији Србије.

Такође, укупно просечно време трајања стечајног поступка је три године, један месец и 29 дана, када се рачунају сви активни, обустављени и закључени поступци којих је у овом тренутку 8.994. Просечно време трајања стечајних поступака покренутих по Закону о стечајном поступку (укупно 5.252 поступка) је четири године, један месец и девет дана.

За стечајне поступке покренуте по Закону о стечају (укупно 3.742) просечно време трајања је једну годину, 10 месеци и пет дана.

image