Економија

"Силикон вели бенк" отишла у стечај након што је изазвала потрес на банкарском тржишту САД

Контролу над имовином банке је преузела Федерална корпорација за осигурање депозита
"Силикон вели бенк" отишла у стечај након што је изазвала потрес на банкарском тржишту САДGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Банкарска компанија "Силикон вели бенк" (СВБ) у петак је отишла у стечај а контролу над њеном имовином је преузела Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ), након што су се технолошки стартапи, који чине највећи део корисничке базе СВБ, забринули за будућност банке и повукли своје депозите.

Одељење за финансијску заштиту и иновације Калифорније саопштило је у петак да је преузело посед СВБ и именовало ФДИЦ за стечајног управника, наводећи неадекватну ликвидност и несолвентност за разлоге, преноси "Блумберг".

Из ФДИЦ је саопштено да ће осигурани депоненти добити приступ својим средствима најкасније у понедељак ујутро. Неосигурани депоненти ће добити потврду о стечају за преостали износ својих неосигураних средстава, рекао је регулатор, додајући да се износ и даље не зна.

Примање поседа банке у стечају обично значи да ће депозите преузети друга, финансијски стабилна банка, или да ће ФДИЦ исплатити штедише до осигураног лимита.

Банкарска компанија "Силикон вели бенк" наишла је на проблеме у марту, након што су предузетничке компаније високог профила, попут фонда Питера Тила, саветовале својим клијентима да повуку новац из те банке, што се догодило један дан након што је "СВБ фајненшел груп", матична компанија банке, објавила да ће покушати да прикупи више од две милијарде долара након значајног губитка свог портфеља.

Одлука СВБ да распрода део својих акција како би прикупила нови капитал након што је изгубила 1,8 милијарди долара продајом пакета углавном америчких обвезница изазвала је глобални пад банкарских акција, који се у петак прелио и у Европу, пошто су неке од највећих банака у региону забележиле највећи пад акција у последњих девет месеци.

Европски банкарски индекс пао је за 4,4 одсто, што представља највећи једнодневни пад од почетка јуна.

image
VV inauguration
banner