Економија

Банкроти америчких фирми достигли највиши ниво од 2010

Нови подаци показују да све више компанија пропада под теретом виших каматних стопа
Банкроти америчких фирми достигли највиши ниво од 2010Getty © Photo by Joe Raedle/Getty Images

У првих шест месеци 2023. године било је 340 корпоративних банкрота, што је за 93 одсто више у односу на претходну годину, и више него 2020. када тај тренд почиње да расте услед пандемије вируса корона, подаци су агенције "Ес енд Пи глобал маркет интелиџенс".

Заправо, ово је рекорд у протеклих 13 година, констатује "Епок тајмс" и додаје да су узроци ове појаве пооштравање услова кредитирања и више каматне стопе, који су пак утицали на ниво ликвидности компанија.

У јуну су регистрована 54 стечаја предузећа, исто као и у мају, а међу погођеним фирмама су рецимо произвођач електричних возила "Лордстаун моторс", затим "Рокпорт" и "Ајмедија брендс".

Од почетка године до јуна 15 компанија с дугом од више од милијарду долара је поднело захтев за банкрот, попут "Дајмонд спортс групе".

Америчка агенција која прикупља податке о банкроту "Епик банкропси" потврдила је да је у првој половини 2023. поднето 2.973 захтева за комерцијални стечај, што је 68 одсто више у односу на исти период 2022. године.

"Повећање комерцијалних и појединачних пријава за стечај током прве половине 2023. године наглашава економске изазове с којима се суочавају и предузећа и појединци", рекао је стручњак из "Епик банкропсија".

Банкарски стручњаци сматрају да су више каматне стопе водећи узрок пораста банкрота предузећа с обзиром на то да многе фирме или имају велике дугове за које ће бити потребно рефинансирање или им је потребна већа ликвидност да би преживели.

Ситуација би се могла погоршати ако Федералне резерве одлуче да ове године још двапут повећају каматне стопе. 

Економисти тврде да се најгори корпоративни банкроти обично дешавају годину или две након рецесије, што данас није случај јер се америчка економија званично и даље шири.

"Заправо, једноставно је. Банке не дају кредите јер сакупљају новац за сопствено спасавање уместо да га позајмљују. Тај кредитни крах значи да не само да долази до бројних банкрота, као и у свакој рецесији, него да престаје позајмљивање што уништава чак и здрава предузећа. Наравно, с њима се и посао смањује", констатовао је економиста Херитиџ фондације.

Недавно истраживање "Голдман Сакса" показало је да је три четвртине власника малих предузећа забринуто због приступа капиталу јер је банкарски стрес приморао сектор да пооштри кредитирање.

image