Економија

За сада ништа од смањења каматних стопа, поручују светски централни банкари

Инфлација и даље није под контролом, а притисци расту
За сада ништа од смањења каматних стопа, поручују светски централни банкари© Tanjug/AP Photo/Amber Baesler

Највећи светски централни банкари поручили су, на годишњем скупу Федералних резерви у Џексон Холу у Вајомингу, да ће каматне стопе морати да се држе на високим нивоима док се инфлација не обузда.

Заменик гувернера Банке Енглеске Бен Бродбент рекао је да ће стопе у Великој Британији можда морати да расту, док је гувернер Банке Јапана Казуо Уеда навео да су његовој земљи потребне ниске каматне стопе.

Кључна тема која је произашла из формалних и неформалних разговора на маргинама биле су потешкоће у прилагођавању силама које су ван контроле монетарних власти. Учесници су разговарали и о продуктивности и иновацијама, структури тржишта обвезница, глобалним ланцима снабдевања и растућем нивоу јавног дуга, пише "Блумберг".

"Ове структурне промене о којима смо чули, сви знамо да су важне. Сви знамо да су велике. Централне банке не могу много да ураде у вези са многима од њих", рекла је Кристин Форбс, професорка економије Института за технологију Масачусетс и бивша креаторка политике Банке Енглеске.

"То заиста мења параметре начина на који постављате монетарну политику, што отежава рад", додала је она.

Амерички Фед и Европска централна банка (ЕЦБ) разматрали су да ли ће на састанцима у септембру повећати трошкове позајмљивања. Иако је америчка економија изненадила многе својом отпорношћу, чини да је Европа кренула ка паду. Дуготрајна инфлација на оба континента и неизвесност око тога колико брзо ће се повући је заједнички изазов.

Председавајући Фед-а Џером Пауел је у свом говору остао неодређен о томе да ли ће Фед поново подићи референтну стопу, иако је упозорио да би "додатни докази о сталном расту могли да доведу у опасност даљи напредак у обуздавању инфлације и оправдају даље пооштравање монетарне политике".

Председница Европске централне банке Кристин Лагард је, у свом обраћању и у накнадном интервјуу за "Блумберг" објаснила "нови пејзаж" са којим се суочавају креатори политике ЕЦБ-а, који карактеришу нови изазови који проистичу из историјских промена, укључујући енергетску транзицију и фрагментацију глобалне трговине у конкурентске геополитичке блокове. И она је, међутим, избегла да детаљније говори о одлукама које ће бити донете у наредним месецима.

Међу питањима која су прожимала дискусије издвојила се трговина. Различити фактори довели су до тога да се трговина на многим развијеним тржиштима удаљи од традиционалних партнера као што је Кина, у земље попут Вијетнама или Мексика. Неки економисти верују да би ово "приближавање" или "пријатељско приближавање" могло да допринесе инфлаторним притисцима.

"Када почнете да уводите ове врсте трења, то ће учинити да велики сегменти привреде буду мање осетљиви на монетарну политику", рекла је Кетрин Рус, професорка економије на Калифорнијском универзитету у Дејвису.

Према њеним речима ови новонастали трендови у трговини такође чине економије мање отпорним на негеополитичке шокове и повећавају потребу за стабилношћу кроз монетарну политику. "Мислим да су пред монетарном политиком заиста велики изазови ако ми и друге земље наставимо са овим", рекла је она.

Губернери су се такође дотакли растућих буџетских дефицита, укључујући њихов утицај на функционисање тржишта. Тржишна превирања током првих дана пандемије нагнала су креаторе политике и економисте да позивају на реформе инфраструктуре и регулатива.

Преовлађујући осећај у разговорима и питањима на овогодишњем симпозијуму гувернера централних банака је потреба за понизношћу усред неизвесности садашњег пејзажа, пише "Блумберг".

"Иако треба да наставимо да тежимо да изоштримо нашу средњорочну слику, такође треба да будемо јасни у вези са границама онога што тренутно знамо и шта наша политика може да постигне", рекла је Лагард. "Ако желимо да одржимо свој кредибилитет у јавности, мораћемо да разговарамо о будућности на начин који боље обухвата неизвесност са којом се суочавамо".

image