Економија

Министарка Танасковић: Више новца за субвенције, заустављено ширење афричке куге

Држава је ушла у трећу недељу контроле пољопривредних произвођача. Одмотава се клупко злоупотреба субвенција у пољопривреди и сада се зна ко су прави, а ко лажни пољопривредници, поручила је министарка Јелена Танасковић
Министарка Танасковић: Више новца за субвенције, заустављено ширење афричке куге© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Држава ће испунити све што је обећала пољопривредницима, рекла је за РТС министарка пољопривреде Јелена Танасковић. Она је истакла да је то сада и потврђено ребалансом буџета и додала да ће први пут буџет министарства за пољопривреду бити 114,4 милијарде динара.

"Имамо повећање по хектару са 9.000 на 18.000 динара, имамо повећање по литри млека са 10 од прошле године на 19 динара, исплата је већ кренула. Укинули смо границе, млеко сада могу да предају сви. Нема ни минимума, ни максимума, ко год се бави млечним говедарством може да предаје млеко у млекаре. Повећали смо давања са 25.000 на 40.000 динара по грлу, повећали смо давања за крмаче са 15.000 на 18.000 динара. Све заједно реч је о великим бенефитима. Увели смо субвенције за ружу, за стеоне јунице, много је урађено", истакла је министарка.

Одмотава се клупко злоупотреба субвенција

Држава је ушла у трећу недељу контроле пољопривредних произвођача. Одмотава се клупко злоупотреба субвенција у пољопривреди и сада се, како каже, зна ко су прави, а ко лажни пољопривредници.

"Исконтролисане су 354 парцеле, од тога је 320 газдинстава ушло у тих 354 парцеле и 280 има неправилности. То су неправилности које су просто такве да не може бити грешке, то нису пољопривредници, то није забуна. Реч је о парцелама које не могу да се обрађују, јер се на њима налази шума или нешто слично. Сви су заинтересовани да се то ишчисти и реши, како би људи који заиста обрађују земљу добијали новац", истиче министарка пољопривреде.

Исплате субвенција за млеко увелико трају, а то исто важи и за субвенције за земљиште, без обзира на контролу која је у току сви ће бити исплаћени током септембра, рекла је министарка Танасковић.

"Пољопривредници који саде, а који су помешали културе само ће добити опомену, да правилно испарцелишу земљиште, а они који се уопште не баве пољопривредом ићи ће у пасивни статус", каже министарка пољопривреде.

Заустављено ширење афричке куге свиња

Велики проблем правила је појава афричке куге, али је ширење те болести међу свињама даноноћним радом заустављено.

"Успели смо да зауставимо ширење афричке куге. Еутаназирано је 38.000 свиња, редовно се исплаћују власници чије су свиње уништене. Битно је да бранимо велике фарме, направили смо појасеве одбране, и то је дало резултата. Битно је да смо зауставили, да нема ширења и да нема панике међу пољопривредницима", истакла је у разговору за РТС министарка пољопривреде Јелена Тансковић.

image