Економија

Епилог протеста пољопривредника: Држава ће извдојити још 40 милијарди динара за субвенције

Представници удружења пољопривредника саопштили су у суботу да су након разговора у Влади Србије прихватили понуду и да неће више блокирати путеве
Епилог протеста пољопривредника: Држава ће извдојити још 40 милијарди динара за субвенције© Tanjug/Nenad Mihajlović

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић потписала је данас у Влади Србије Споразум о међусобној сарадњи у области пољопривреде са представницима седам удружења пољопривредника.

Споразум су потписали представници Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења произвођача млека Наше млеко, Удружења пољопривредних произвођача Суботице, Удружења СТИГ Пожаревац, Удружења За спас и опстанак сточара западне Србије, Савеза Удружења пољопривредника Баната и Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља "Адраниˮ.

До потписивања Споразума долази након протеста пољопривредника који су, након преговора са премијерком Аном Брнбић и министром финансија Синишом Малим, изјавили да је постигнут договор.

Представници удружења пољопривреднка саопштили су у суботу да су након разговора у Влади Србије прихватили понуду и да неће више блокирати путеве.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас, након потписивања споразума са представницима пољопривредника, да је држава обезбедила нових 40 милијарди динара, а буџет Министарства пољопривреде, како каже, у овој години износи историјских 120 милијарди динара.

"Управо смо окончали оно што је било ружно иза нас у последњих неколико дана. Све договорено са преговорима који су одржани у суботу стављено је на папир. Ово је један велики напредак", рекла је Танасковићева.

Навела је да је нових 40 милијарди динара - мере које су испреговаране са пољопривредницима.

"Буџет Министарства пољопривреде ове године ће бити 120 милијарди динара, од чега имамо више од 104 милијарди које су намењене субвенцијама. Мислим да никада у историји није био буџет Министарства пољопривреде на овом нивоу, истакла је Танасковић, додајући да јој је драго "што је дато много".

"Износ повећања по хектару је дупло повећан са 9.000 на 18.000 динара, повећање по грлу са 30.000 на 40.000 динара, повећање износа по литри млека са 15 на 19 динара.

Све те мере ће допринети да пољопривредници могу лакше да преживе ову годину.
Укинут им је трошак на висини од 50 одсто за одводњавање у овој години, са тим да следеће године идемо на комплетно укидање те мере. Наредне године ћемо пронаћи модел за субвенционисање "плавог дизела", који пољопривредници користе у производњи", објаснила је Танасковићева. 

Изразила је наду да ће следећи аграрни буџет бити направљен системски и темељно, како не бисмо долазили у сличне ситуације.

Који захтеви пољопривредника су испуњени?

Пољопривредници су се усагласили са Владом да се постојеће субвенције по хектару обрадиве земље са 9.000 динара подигну на 18.000. Постојеће дажбине за наводњавање биће смањене за 50 одсто, док ће од 1. јануара 2024. бити у потпуности укинуте. Договорено је и да се од 1. јануара 2024. године на дизел гориво за пољопривреднике за 100 литара по хектару не обрачунавају акцизе и ПДВ. 

Међу главним захтевима пољопривредника је било повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара, као и да минимална откупна цена млека буде 78 динара по литру плус ПДВ. Поред тога захтевали су увођење прелевмана на млечне производе и да се субвенције по крави, које тренутно износе 30.000 динара увећају за 10.000 динара. Међу захтевима су биле и субвенције од 35.000 по хектару за све пријављене површине и укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.

Извињење грађанима

Пољопривредици су поручили након потписивања споразума да се извињавају грађанима којима су учинили непријатности, док су протествовали, а Недељко Савић из Удружења "Стиг" из Пожаревца рекао је да је једини начин да се превазиђу догађаји из прошле недеље био договор.

"Неколико ствари су потписане. Постоји још много њих на којима треба да се ради. Извињавамо се свим грађанима којима смо правили непријатности, и захваљујемо се полицији на доброј сарадњи током протеста", рекао је Савић за Танјуг.

Милан Пајић из Удружења "Наше млеко" из Мачве се такође обратио грађанима "који су претрпели муке и проблеме", и нагласио да нису имали други метод.
Како је рекао, покушали су другачије, али то није успело.

"Наш највећи успех је што смо се ујединили, ја сам презадовољан што се тиче тога.
Увек постоји доза сумње. Ако се буде све по договору спроводило биће добро", закључио је он.

image
VV inauguration
banner