Економија

Поскупљење свињског меса извесно: Помоћ државе неопходна, не радимо већ шест месеци

У којој мери ће то бити, знаће се након сезоне клања у наредним месецима, рекли су фармери и указали да су цене свињског меса скочиле и у Европи
Поскупљење свињског меса извесно: Помоћ државе неопходна, не радимо већ шест месеци© Milan Maricic/ATAImages

Произвођачи свиња се налазе у незавидној ситуацији јер им је афричка куга свиња нанела велику штету, те је извесно да ће свињско месо поскупети, изјавили су фармер из Качарева Предраг Марчетић и фармер из Краљева Зоран Милићевић.

У којој мери ће то бити, знаће се након сезоне клања у наредним месецима, рекли су они за Танјуг и указали да су цене свињског меса скочиле и у Европи.

Милићевић је рекао да је проблем у томе што је еутаназирано много здравих свиња које су се нашле у зараженом подручју.

"Нажалост 90 одсто здравих свиња је еутаназирано, а могло је да се искористи. Ми смо предложили да влада откупи то за робне резерве, јер сада ћемо морати да увозимо свиње, а питање је одакле", рекао је Милићевић.

Цена свињског меса у Европи скочила је са 2,7 на 3,7 евра по килограму, додаје он, и врло је извесно да ће бити и већа.

Марчетић истиче да он није имао болест на својој фарми, али да се понашао у складу са препоруком Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и смањио производњу, како би се смањила популација свиња.

"Ја сам спао на 50 одсто производње. Препорука је била да смањимо производњу, а ја се понашам у складу са тим мерама. Додатни проблем је тај што не могу да продајем моју прасад, мора да дође ветеринар и уради анализе крви, а ризик је да ми он донесе болест. Мени је дневна потреба хране за свиње око 20.000 динара, то је огроман трошак, а ништа не производимо", рекао је Марчетић.

Он је оценио да "држава није донела ову болест", али да може да помогне.

"Ми смо свињари, сви произвођачи, у великим кредитима. Наше фарме су модерне и скупе од 700 милиона до 1,5 милиона евра инвестиција. Било би добро да нам држава изађе у сусрет, да разговара са банкама да добијемо мораторијум, одлагање кредита. Ми шест месеци не радимо", рекао је Марчетић.

image