Економија

Шолц негира економску дијагнозу: Немачка није болесник Европе

Негирајући да је Немачка у кризи, Шолц је ипак признао да земља "доживљава слаб раст"
Шолц негира економску дијагнозу: Немачка није болесник ЕвропеGetty © Maja Hitij/Getty Images

Немачка економија слаби, али не заслужује надимак "болесник Европе", оценио је канцелар Олаф Шолц.

Британски "Економист" је у чланку насловљеном "Да ли је Немачка поново болесник Европе?" из прошлог месеца критиковао спор економски раст и бирократски конзервативизам Немачке, уједно позвавши на хитне реформе и повећање улагања у привреду и инфраструктуру.

"У тексту се у суштини препоручује преузимање 100 до 200 милијарди евра додатног дуга сваке године. Али ја кажем: Не! Улажење у бескрајне дугове не решава наше проблеме, али ствара нове", нагласио је он, коментаришући овај чланак у интервјуу за "Велт ам Зонтаг".

Негирајући да је Немачка у кризи, Шолц је ипак признао да земља "доживљава слаб раст."

Москва је, са друге стране, у више наврата истицала да је ЕУ сама одговорна за многе од својих економских јада, пошто њихов разлог лежи у "незаконитим" санкцијама блока уведеним Русији због покретања Специјалне војне операције у Украјини.

Шолц је истакао да Берлин чини све што је у његовој моћи да оживи националну економију, тако што се у великој мери ослања на обновљиве изворе енергије, истовремено тврдећи да власти чине све што је потребно како би се "џунгла прописа рашчистила."

Немачки Савезни завод за статистику известио је прошлог месеца да је привреда земље стагнирала у другом кварталу 2023. након пада од 0,1% у првом кварталу.

Према аналитичкој компанији "Статиста", предвиђа се да ће се немачка привреда смањити за 0,11% у 2023. након раста од 1,78% у 2022. години.

image