Економија

"Шпигл": Крај немачког економског благостања

Економски богате године су прошле, а Немачка готово да их није искористила да се оспособи да буде отпорна на кризе – тако је немачки лист оценио ситуацију у највећој привреди Старог континената
"Шпигл": Крај немачког економског благостањаwww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Дуги низ година немачка привреда била је у успону и влада је делила милијарде. Међутим, пропустила је прилику за неопходну модернизацију и сада видимо куда нас је то одвело, пише немачки "Шпигл".

"Много тога недостаје: инвентивност, радници, резерве енергената, транспортна инфраструктура. Очигледно да нисмо довољно искористили период благостања који је иза нас", наводи лист.

Економски мотор земље радио је врло добро 15 година. Од финансијске кризе 2008. порески приходи су порасли за скоро 50 одсто, број запослених који плаћају доприносе био је већи него икад пре, а извозни суфицит је, такође, годинама бележио рекорд за рекордом. "Добри приноси глобализоване економије одржавали су пореску касу", рекао je за немачки лист Клаус Гинтер Дојч, главни економиста у Федерацији немачке индустрије (БДИ).

"Земља уљуљкана у благостању није хтела да се бави неопходним структурним променама. Зато ће резерве фондова социјалног осигурања ускоро бити исцрпљене. Клинике и грађевинске компаније остају без особља. А земља посебно каска када је реч о енергетској транзицији", пише "Шпигл".

Откако су цене енергената експлодирале и живот постао драматично скупљи, друштво је осетило крхкост немачке економије. Рецесија је извесно на помолу, а не зна се колико ће бити озбиљна. Стручњаци очекују и до пет одсто мању економску производњу него што се предвиђало почетком 2022. Назире се "огромни губитак просперитета", упозорава БДИ.

Брзог побољшања неће бити, ако ни због чега другог, онда зато што земљи недостају радници. Тешко да постоји грана индустрије која очајнички не тражи људе. Економски богате године су прошле, а Немачка готово да их није искористила да се оспособи да буде отпорна на кризе, тврди "Шпигл".

Тек је новонастала енергетска криза покренула државу. "Потребна је структурна промена у скоро свим областима", изјавио је први човек Института за економска истраживања Марсел Фрачер. "Истовременост" проблема то отежава. Фрачер позива на "велика улагања у будућност – како у економску, тако и у еколошку трансформацију".

Шта се спрема Немачкој? Хоће ли поново постати "болесник Европе", како је "Економист" својевремено назвао Савезну Републику? Или има још довољно снаге за нови почетак, на пример као глобална инжењерска лабораторија за климатски неутралан економски модел?, пита се "Шпигл" и констатује да ову земљу чека много посла.

Енергија, инфраструктура, квалификовани радници, дигитализација – у многим областима бивши светски шампион у извозу заостао је на међународној сцени. Међутим, постоје "најбољи услови за промене". Државни буџет је и даље у далеко бољем стању него у многим другим државама, правни оквир је добар, индустријска база нетакнута. У сваком случају до сада, закључује "Шпигл".

image