Економија

Тржиште дигиталних валута у хаосу после пропасти крипто берзе

Након краха берзе дигиталних валута, крипто тржишта су пала, а биткоин се сурвао на најнижу вредност у последње две године
Тржиште дигиталних валута у хаосу после пропасти крипто берзеwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Тржишта криптовалута - а нарочито биткоин који је пао на најнижу вредност у протекле две године - претрпела су велике губитке у четвртак након пада крипто берзе FTX и одлуке њиховог великог конкурента Бајненса (Binance) да им не притекне у помоћ.

"Бајненс" је одустао од спасавања FTX-а у среду, а шеф пропале компаније Сем Банкман-Фрид рекао је да "истражују све опције" али да не гаји много наде.

За сада се не зна колико су тачно губици купаца после најновијег и вероватно највећег колапса у индустрији која се претворила у минско поље за инвеститоре.

FTX-ов изворни токен, ФТТ је ове недеље пао за 90 одсто и сада вреди само око два долара, нешто више од рекордног минимума од око 1,5 долара. Биткоин је преко ноћи пао испод 16.000 долара први пут од краја 2020. године када је био на 16.700 долара.

"Бајненс" је одустао од необавезујуће понуде за куповину FTX-а, а друга берза која је одбила да се укључи била је ОКХ, којој се Банкман-Фрид такође обратио за помоћ за покривање дуга од седам милијарди долара.

"Чак ни Илон Маск не би могао да се обавеже на договор са седам милијарди долара обавеза у року од неколико сати преговора. То је било превише за нас. То је велика рупа коју треба зачепити", рекао је за Ројтерс Леникс Лај, директор финансијских тржишта у ОКХ-у, и додао: "Бодеж ће наставити да виси над крипто тржиштем, све док судбина FTX-а остане неизвесна".

Семе пропасти FTX-а је посејано месецима раније, кроз грешке које је Банкман-Фрид направио након што је спасао друге крипто компаније, тврде извори блиски брокеру са Волстрита који је заједно са бившим радником "Гугла" Геријем Венгом основао берзу у мају 2019. године. 

Шеф FTX-а се нашао на удару критика ове године након лажних тврдњи да је америчка влада осигурала њихова средства.

Постоје и знаци да би се последице колапса FTX-а могле проширити и ван крипто тржишта, ка берзама на Волстриту.

"Пропаст главне берзе је потпуно други ниво", оценио је Дени Чонг, извршни директор децентрализоване финансијске компаније "Транчес" и упозорио на потенцијално шире последице пада стејблкоина ТераУСД (криптовалуте чија је цена везана за референтну имовину) и крипто хеџ фонда "Три ероус капитал".

Јавни фондови су и даље тренутно код FTX-а. Баш када су људи помислили да крипто зима неће потрајати уследила је још једна неугодна епизода.

Амерички регулатор за хартије од вредности истражује како је FTX руковао новцем клијената и позајмницама, а "Блумберг" преноси да америчко Министарство правде такође испитује пословање берзе коју је Светски економски форум уврстио у своје партнере.

Инвеститори већ отписују средства уложена у FTX, иако је већина "крипто играча" и даље оптимистична по питању дугорочног развоја, иако су спремни за даље падове у блиској будућности.

image