Економија

Американци све теже себи могу да приуште куповину стана: Цене ће следеће године још више расти

Инвестициона кућа "Голдман Сакс" је објавила прогнозу да ће просечне цене скочити 1,8 одсто на годишњем нивоу у 2023, а затим још 3,5 процената до краја 2024.
Американци све теже себи могу да приуште куповину стана: Цене ће следеће године још више растиwww.globallookpress.com © Mark Hertzberg

Цене станова у САД неће ускоро пасти упркос томе што је могућност њихове куповине на рекордно ниском нивоу, упозорила је инвестициона кућа "Голдман Сакс".

Просечне цене ће скочити 1,8 одсто на годишњем нивоу у 2023, а затим још 3,5 процената до краја 2024. под условом да не дође до неочекиваних економских превирања, наводи ова банка у прогнози, преноси портал "Инвеститор".

"За купце су они мање приуштиви, него што је то било на врхунцу 2006. пре краха. У недостатку било каквих негативних шокова за ширу економију, који би или повећали вишак понуде домова на тржишту или подстакли пораст незапослености, и даље очекујемо да ће цене кућа расти", написао је тим на челу с главним кредитним стратегом Лофтијем Кароуијем у својој истраживачкој белешци.

Упркос томе што су станови још мање приступачни него што су били пре финансијске кризе 2008. године, Кароуијев тим очекује ограничену понуду. Пад нивоа залиха стиснуо је тржиште некретнина у последњих неколико година, а САД недостаје између 1,5 и 5,5 милиона домова, према проценама Националне асоцијације посредника за некретнине (НАР) и америчке државне администрације.

НАР индекс који прати приступачност станова у САД пао је на рекордно низак ниво у јуну и јулу, према најновијим подацима. У међувремену, Федералне резерве су агресивно повећале каматне стопе од марта 2022. у покушају да сломе инфлацију, а то је поскупело задуживање, с просечном хипотеком на 30 година с фиксном каматном стопом која је порасла са 3,8 одсто на 7,6 процената у истом периоду.

Из "Голдман Сакса" напомињу да је једна од предности тренутне затегнутости на стамбеном тржишту то што се неће поновити 2008, када су цене некретнина пале око 20 одсто у односу на свој врхунац након финансијске кризе.

image