Економија

Лондонска берза неће забранити трговање руским металом

Наводећи да не подржавају руске акције у Украјини, ЛМЕ је објавио да не желе да доносе нити намећу било какве моралне судове ширем тржишту
Лондонска берза неће забранити трговање руским металомwww.globallookpress.com © © Bulkin Sergey

Лондонска берза метала (ЛМЕ) одлучила је да не забрани нове испоруке руског метала позивајући се на повратни одговор који су добили од металске индустрије да тржишта још увек прихватају руски метал, а нека су и зависна од њега.

"ЛМЕ не би требало да доноси или намеће било какве моралне судове ширем тржишту", наводи се у документу одлуке уз допуну да не подржавају руске акције у Украјини.

Одлука је одговор на званично покренуту расправу од пре месец дана иницирану на захтев "Алкоа Корп." и других великих западних добављача који су тражили да се трговање руским металом изостави са лондонске берзе, образлажући да га велики број корисника избегава у својим уговорима. Одлука ЛМЕ била је ударац за велике западне произвођаче алуминијума и трговце који су лобирали за забрану, пренео је "Блумберг".

"Веома смо разочарани одлуком ЛМЕ да једноставно задржи статус кво. И даље верујемо да постоји огроман ризик да руски метал преплави складишта ЛМЕ и угрози поузданост њихових уговора о алуминијуму", изјавио је представник "Алкоа", највећег америчког произвођача овог метала.

Лондонска берза не дели мишљење западних произвођача.

Руске залихе у складиштима ЛМЕ могле би да порасту наредних месеци, јер успоравање глобалног раста утиче на опадање потражње, али то не мора нужно да значи да је тржиште неуређено, навели су из овог светског центра за трговину обојеним металима објављујући одлуку.

Уз то, планирају да по овом питању буду транспарентији и најављују да ће од јануара следеће године објављивати месечне извештаје у којима ће бити представљено колики проценат метала у складиштима је руског порекла.

Руско рударско предузеће "United Co. Rusal International PJSC" инсистирало је да нема планове да пласира велике испоруке на лондонској берзи, док су асоцијације, које окупљају хиљаде европских предузећа, упозориле прошлог месеца да би забрана или државно наметање санкција или тарифа биле "непосредна и животна претња" европској алуминијумској индустрији.  

У коначном билансу расправе, да стање остане онакво какво јесте, тачније да се не уводи забрана, у писаним одговорима ЛМЕ изјаснило се 22 њих, док је 17 подржало избацивање руског метала са берзе. Мање од четвртине одговора стигло је од потрошача метала, док су већину чинили продавци, банке и произвођачи. 

По објављивању одлуке, ЛМЕ је била затворена, али су акције америчких произвођача алуминијума пале после ове вести.

Одлука лондонске берзе у складу је са онима које су већ донели неки њихови конкуренти, који су такође одустали од забране, попут "ЦМЕ Груп Инц" или "Фастмаркетса", који се бави проценама кретања цена метала.

Цене метала скочиле су последњих недеља док су трговци процењивали каква ће бити одлука ЛМЕ, али и она америчке владе која разматра могућности попут санкција или увођења тарифа на руски алуминијум.

Одлука лондонске берзе објављена је у дану када је цена алуминијума порасла за 5,9 одсто, у највећем дневном скоку од 2009. године, док је бакар достигао највиши ниво од јуна.

Иако се највећи део светског метала продаје и пласира без тога да буде испоручен у складишта ЛМЕ, могућа забрана имала би утицај на целокупну металску индустрију.

Поједини уговори између произвођача, купаца и потрошача подразумевају да метал испуњава услове да може да се испоручи и ЛМЕ, а сличан услов имају и банке. Тргови се такође ослањају на то да метал могу да испоруче ЛМЕ када користе уговоре са берзом за заштиту својих физичких залиха.

 

image
VV inauguration
banner