Економија

Слом крипто берзе: Компанија прогласила банкрот, милиони пребачени са платформе

Процењује се да је око 473 милиона долара вредне крипто имовине уклоњено из FTX новчаника под сумњивим околностима, али нeма потврде да су токени украдени
Слом крипто берзе: Компанија прогласила банкрот, милиони пребачени са платформеwww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Криптоберза FTX суочила се са новим таласом проблема: дан после објављивања банкрота, пријавили су неовлашћене трансакције, у којима су, наводно, милиони долара пребачени са платформе под сумњивим околностима, известио је Ројтерс.

FTX је прогласио банкрот пошто су продавци у само 72 сата пожурили да повуку шест милијарди долара са платформе, а конкурентска берза "Бајненс" одустала од предложеног учешћа у плану спасавања.

У најновијем следу хаотичних догађаја, извори агенције тврде да је најмање једна милијарда корисничких фондова нестала са платформе и додају да је оснивач компаније Сем Бакман- Фрид пребацио 10 милијарди корисничких средстава на своју компанију "Аламеда рисрч".

Нове забринутости изазвала је објава на Твитеру америчког главног саветника FTX-а Рајна Милера да је дигитална имовина компаније склоњена у тзв. хладњачу (крипто новчаник који није повезан на интернет) како би се ублажила штета од неовлашћених трансакција.

"Елиптик", предузеће које се бави анализом блокчејна, проценило је да је око 473 милиона долара вредне криптоимовине "уклоњено из FTX новчаника под сумњивим околностима", али нису могли да потврде да су токени украдени.

"Јаз од осам милијарди долара између потраживања и имовине, сада када је FTX несолвентан, биће окидач за домино ефекат, који ће довести до низа банкрота инвеститора повезаних са FTX-ом или принуђености да продају имовину. На неликвидном тржишту, то ће изазвати нову рунду пада вредности крипто валута", сматра Алан Вонг, менаџер хонгконшке берзе дигиталне имовине.

Тржиште криптовалута почело је да се урушава после објаве "Бајненса" да неће помоћи FTX-у да стабилизује пословање. Вредност биткоина пала је на испод 16.000 долара, први пут за две године, док је FTX-ов токен FTT изгубио око 91 одсто вредности почетком ове седмице и вредео је свега око два долара.

У захтеву за банкрот, FTX је навео да има 10 до 50 милијарди долара у имовини, дугове у истом финансијском распону и више од 100.000 повериоца.

Амерички регулатор за хартије од вредности истражује пословање компаније и њено руковање средствима клијената због кризе у ликвидности, а под лупом су и активности попут крипто кредитирања, кажу незванични извори.

image