Свет

Крах криптоберзе избацио из игре другог највећег донатора америчких демократа

Сем Банкман-Фрид био је други највећи појединачни донатор странке америчког председника, после Сороша
Крах криптоберзе избацио из игре другог највећег донатора америчких демократаwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Пад криптоберзе FTX осим што је унео хаос у тржиште криптовалута и коштао оснивача Сема Банкмана-Фрида милијарде долара, бацио је сенку и на Вашингтон.

Наиме, Банкман-Фрид (30) био је главна сила у демократској политици и други највећи појединачни донатор странке у изборном циклусу 2021–2022, показују подаци непрофитне истраживачке групе "Опен сикретс" која прати кретање новца у америчкој политици.

Некадашњи брокер са Волстрита дао је демократама 39,8 милиона долара. Више од њега дао је само Џорџ Сорош (око 128 милиона долара). Осим тога, Банкман-Фрид је обећао је да ће потрошити много више да помогне демократама и најавио је да ће у мају дати више од 100 милиона долара, док ће за председничке изборе 2024. "плави" добити чак милијарду долара.

То сада не делује вероватно, оцењује магазин "Форчун". Банкман-Фрид је још прошлог месеца рекао за "Политико" да су му предвиђања била "глупа", а почетком седмице његова нето вредност пала је са 15,6 милијарди долара на потенцијално испод милијарду долара, што је "Блумберг" назвао највећим једнодневним колапсом икада виђеним међу милијардерима. У криптосфери сада круже гласине да би могао чак и да банкротира.

Федерални регулатори сада наводно истражују FTX како би утврдили да ли је нанео штету клијентима или прекршио финансијске прописе након пада берзе са које је само у једном дану повучено пет милијарди долара.

Иако је деловало да ће ривалска берза "Бајненс" прискочити у помоћ, одустали су од понуде а цене криптовалута, нарочито биткоина, су се стрмоглавиле.

Будућност криптотржишта сада се чини неизвесном али и потенцијално незгодном за демократе који су извукли огромне донације од крипто милијардера, истовремено радећи на регулацији овог тржишта.

Банкман-Фрид је био главни донатор председника Џозефа Бајдена на изборима 2020. и главни је донатор политичког комитета ПАК који је подржао демократске кандидате као што су Питер Велч, који ће после међуизбора постати сенатор Вермонта, и Роберт Менендез из Њу Џерзија, који је себи обезбедио место у Представничком дому.

Због тога неке демократе разматрају како да приђу проблему FTX-а.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је да је "паметна регулација криптовалута заиста потребна" и да ће Бајденова администрација и релевантне владине агенције пратити ситуацију како се буде развијала, додајући да криптовалуте утичу на обичне Американце.

У среду увече, демократска сенаторка Елизабет Ворен је поручила да "колапс једне од највећих крипто платформи показује колики део индустрије изгледа као дим и огледала."

Потребна нам је агресивнија примена и наставићу да форсирам да се примени закон како би заштитио потрошаче и финансијску стабилност, додала је она.

Потребна нам је агресивнија примена и наставићу да форсирам да се примени закон како би заштитио потрошаче и финансијску стабилност, додала је она.

image