Економија

Споразум о слободној трговини са Кином: Прве године 60 одсто пољопривредног извоза ослобођено царине

Од плаћања царине биће ослобођени произвођачи јабуке, вишања, шљива, свињског меса, говеђе коже и пива, а у другом сегменту за пет година ту ће ући и произвођачи вина и ракије
Споразум о слободној трговини са Кином: Прве године 60 одсто пољопривредног извоза ослобођено царине© Huebi / thanapun - stock.adobe.com

Чак 60 одсто нашег извоза биће ослобођено царине приликом извоза већ у првој години ступања на снагу Споразум о слободној трговини са Кином, рекла је данас министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

"Колико је то битно показују чињенице да ће плаћања царине бити ослобођени произвођачи јабуке, вишања, шљива, свињског меса, говеђе коже и пива, а у другом сегменту за пет година ту ће ући и произвођачи вина и ракије", рекла је министарка Танасковић за Танјуг.

Међу производима који ће одмах по ступању споразума на снагу бити ослобођени плаћања царине су и, семе сунцокрета, семе уљане репице, руже, сушено махунасто поврће, кисели краставци.

Без царине ће се извозити и кукуруз шећерац, свињска маст, пастрмка и шаран, прерађевине и конзервирани производи од меса, кобасичарски производи, конзервирано поврће, џемови, минерална и природна вода, пиво, свеже и сушено биље за индустријску сврху.

У року од пет година, категорија А5, која чини 16 одсто укупне размене, биће укинуте царине на производе као што су шампањац и пенушава вина, вина у паковању од два литра, остала ферментисана пића, кромпир, парадајз, црни и бели лук, купус, крушке, грожђе, диње, плави патлиџан, свежа слатка паприка, шаргарепа, махунасто поврће, спанаћ, бундева, тартуфи, супе, чорбе, жваке, сокови од јабуке и друго.

Споразум о трговини са Кином потписан је приликом недавне посете државне делегације овој земљи и њиме је прецизирано да ће једна група производа бити ослобођена од плаћања царина даном ступања на снагу овог споразума, што се очекује у мају или јуну.

За другу групу ће царине бити укинуте у пет једнаких годишњих транши од ступања на снагу Споразума и ове робе биће ослобођене плаћања царине за пет година.

Царине на робу из треће групе, са пореклом из категорије А10, биће укинуте у 10 једнаких годишњих транши, а царина ће бити ослобођене за 10 година, док ће царине на робу са пореклом из категорије "А15" бити укинуте у 15 годишњих транши од ступања на снагу споразума и биће ослобођене плаћања царине за 15 година.

За неке производе царине ће остати на снази.

Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Скупштине Србије усвојио је данас једногласно Предлог закона о потврђивању Споразума о слободној трговини између Србије и Кине.

Тај предлог је Народној скупштини поднела Влада Србије 20. октобра 2023. године.

Споразумом о слободној трговини са Кином обухваћено је 10.412 производа из Србије и 8.930 из Кине.

image