Економија

Расте песимизам међу немачким потрошачима: Мање троше због страха од пада прихода

Високе цене хране слабе куповну моћ домаћинстава у Немачкој, тако да приватна потрошња неће ове године моћи да подржи привреду, сматра стручњак за понашање потрошача Ролф Биркл
Расте песимизам међу немачким потрошачима: Мање троше због страха од пада приходаwww.globallookpress.com © Christian Charisius

Немачка агенција за истраживање тржишта ГФК саопштила је данас да је њен индекс потрошачког расположења за новембар пао на -28,1 поен са октобарских -26,7 поена, што је најнижа вредност у последњих седам месеци. Тржишта су очекивала да ће вредност ГФК индекса потрошачког расположења за новембар бити -26,6 поена.

Подиндекс којим се мери склоност куповини је остао на такорећи истом нивоу као и претходног месеца, индикатор економских очекивања од будућности је минимално порастао, али истовремено је порастао и подиндекс којим се мери склоност штедњи, наводи се на сајту ове организације са седиштем у Нирнбергу.

Индикатор очекивања прихода је пао на -15,3 поена, за четири поена у односу на претходни месец, док је подиндекс који мери склоност штедњи порастао на 8,5 поена, за 0,5 поена у односу на октобар.

"ГФК индекс потрошачког расположења је у паду већ три месеца, нада у опоравак потрошачког расположења ове године се расплинула", рекао је стручњак за понашање потрошача Ролф Биркл.

Он је додао да високе цене хране слабе куповну моћ домаћинстава у Немачкој, тако да приватна потрошња неће ове године моћи да подржи привреду.

image