Економија

Американцима све теже да отплаћују куће: Камате на кредите на рекордном нивоу

Просечна уговорна стопа од 7,9 одсто за кредит са роком отплате од 30 година је током недеље порасла за 20 базних поена у односу на претходну недељу
Американцима све теже да отплаћују куће: Камате на кредите на рекордном нивоуGetty © John Moore

Каматна стопа на стамбене кредите у Америци је прошле недеље повећана на највиши ниво од септембра 2000. године, означавајући њено седмо недељно повећање. Ефекат тога је најнижи ниво захтева за кредитима у последњих 28 година, показала је анкета која је данас објављена.

Просечна уговорна стопа од 7,9 одсто за кредит са роком отплате од 30 година је током недеље порасла за 20 базних поена у односу на претходну недељу, саопштило је Удружење хипотекарних банкара.

"Кредитна активност је наставила да успорава, а захтеви за кредитима су пали на најспорији недељни темпо од 1995. године. Ове веће хипотекарне стопе држе потенцијалне купце кућа ван тржишта и настављају да потискују активност рефинансирања", рекао је потпредседник МБА и заменик главног економисте Џоел Кан за Ројтерс. 

Цена задуживања за куповину куће порасла је чак и током периода у којем су Федералне резерве паузирале са повећањем стопе за борбу против инфлације, након што је подигла референтне каматне стопе са скоро нуле у марту 2022. на 5,25 и 5,50 одсто у јулу ове године.

image