Економија

Поскупеле и виле на Дедињу: Најскупље улице у Београду, где куће коштају и до шест милиона евра

Међу топ локацијама су Ужичка, Генерала Васића, Вајара Ђоке Јовановића, Толстојева, Теодора Драјзера и Владете Ковачевића, као и Булевар кнеза Александра Карађорђевића
Поскупеле и виле на Дедињу: Најскупље улице у Београду, где куће коштају и до шест милиона евраwww.globallookpress.com © Rolf Vennenbernd

Последњих месеци доста се прича о високим ценама станова, нарочито у новим комплексима попут Београда на води, на Дорћолу или Новом Београду, у којима је куповина некретнине постала ствар престижа. Ипак, рекордне цене и даље постижу и виле у луксузним квартовима. Топ локације у престоници су углавном на Дедињу и Сењаку где кућа не може да се купи без минимум три милиона евра

Према подацима са портала 4зида.рс, тренутно најскупље оглашена вила од 900 квадрата налази се у Улици Миће Орловића у Београду, а власник за њу тражи шест милиона евра. Луксузна некретнина у Дипломатској колонији на Сењаку од 600 квадрата продаје се за 4.380.000 евра. У понуди је и кућа од 309 квадрата на Сењаку, за четири милиона евра, а по истој цени се продаје и луксузна некретнина у Дринићкој улици.

Међу топ локацијама су Ужичка, Генерала Васића, Вајара Ђоке Јовановића, Толстојева, Теодора Драјзера и Владете Ковачевића, као и Булевар кнеза Александра Карађорђевића.

Према подацима Републичког геодетског завода (РГЗ), најскупља кућа у првој половини ове године продата је за 4.802.000 евра на Савском венцу, а колико се ретко у понуди могу наћи такве некретнине на топ локацијама сведочи и податак да је у овој централној градској општини којој припадају елитна насеља Сењак и Дедиње за шест месеци продато само 25 кућа, што је пет пута мање него на пример на Звездари.

Мирјана Тодоровић, директор агенције "Еурополис некретнине" каже да се најскупље куће у Београду продају у Милоја Ђака и Косте Рацина на Дедињу, на Косанчићевом венцу, као и на Врачару.

"Цене кућа у овим улицама и насељима варирају у зависности од локације, квадратуре и луксузних садржаја, а неретко се ради о милионским износима. За вилу на Дедињу је пре 10 година било потребно издвојити минимум око милиона и по евра, док се данас минимална цена креће од три милиона евра. Када су у питању максимални износи, недавно је једна луксузна вила на Дедињу била оглашена по цени од пет милиона евра, а на крају је продата за 4,2 милиона евра", прича Мирјана Тодоровић.

Она каже да се просечно време продаје некретнина са милионским вредностима у елитним насељима у Београду креће од шест месеци до две године, у зависности од њених специфичних карактеристика. Свака некретнина је прича за себе, па тако и луксузне куће и станови високе вредности могу бити продати у кратком року.

"Купци луксузних некретнина обично су високообразовани појединци, бизнисмени или страни инвеститори. Такође, приметно је повећано интересовање страних држављана за куповину луксузних некретнина у Београду", каже Мирјана Тодоровић.

Када су у питању станови, Херцеговачка улица последњих година доминира са ценама квадрата, а тренутно најскупљи који је у огласима на 4зида кошта 2.800.000 евра, односно 8.187 евра по квадрату. Лукс некретнина на Сењаку у Улици Сање Живановића се продаје за 2.200.000 евра, док је трећи међу најскупљим становима у Стојана Протића на Врачару и продаје се за 1.850.000 евра.

image