Економија

Немогуће без Русије: Западни гиганти због профита избегавају санкције

У трговини бакром, алуминијумом и цинком пословање с Руском Федерацијом је без премца
Немогуће без Русије: Западни гиганти због профита избегавају санкције© Photo by Leon Neal/Getty Images

Подаци Лондонске берзе метала (ЛМЕ) указују да су бројне западне трговачке корпорације спремне да заобиђу санкције и друга ограничења Русији како би задржале профит.

"У време када се многи боре да зараде новац у трговини металима, послови који укључују испоруке из Русије су међу реткима који доносе солидан профит", изјавио је шеф једне трговачке фирме за "Блумберг".

Мултинационална трговачка компанија "Трафигура груп" тражи нове послове који се тичу купопродаје руских метала – склопила је уговор о куповини више од 100.000 тона бакра од руског рударског гиганта "Норилск никела", као и куповини 200.000 тона алуминијума од "Русала" – док финансијске компаније, по подацима ЛМЕ, укључујући "Сити" и "Скверпоинт капитал ЛЛП", купују велике количине руског алуминијума који сада доминира на берзи.

"Трафигугра" настоји и да закључи дугорочни уговор за куповину руде цинка коју ће производити рудник Озјорное у Сибиру. Рудник би требало да почне с производњом у наредних неколико месеци и уколико буде радио пуним капацитетом, биће једно од највећих налазишта цинка на свету.

За руски цинк су заинтересовани и швајцарска трговачка кућа "Опен минерал", као и две кинеске компаније, навео је извор "Блумберга".

image