Свет

Сијарто: Нећемо уводити ни подржати нове санкције против Русије, ако су против руског гаса и нафте

Санкције, које је Европска унија, увела против Москве "једноставно не раде", каже шеф мађарске дипломатије и додаје да са њима не би требало наставити јер су произроковале више проблема за ЕУ, него за Русију
Сијарто: Нећемо уводити ни подржати нове санкције против Русије, ако су против руског гаса и нафте© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Мађарска неће усвајати нове мере против Русије, које се косе са нашим националним интересима, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто за "РИА Новости" и потврдио чврст став Будимпеште да Мађарска неће одобрити нови, 12. по реду, пакет санкција против Москве, уколико те мере буду усмерене против руске нафтне, нуклеарне индустрије и индустрије гаса. 

"Црвена линија за нас се, очигледно, тиче енергетике, гаса, нафте, нуклеарне енергије и било који других аспеката, који би могли да нанесу штету нашој државној економији", појаснио је Сијарто.

Осим тога, он је нагласио да Будимпешта у начелу не сматра да би требало наставити са политиком санкција против Русије, јер она "једноставно не ради" и више штете прави Европи него Русији. 

"Санкције могу да ударе по Русији и могу да јој нанесу штету, али оне дефинитивно наносе велику штету европској економији, европским земљама. КОји је смисао те политике уколико санкциона политика прави више штете онима који је уводе него онима против којих је усмерена", упитао је Сијарто. 

Мађарски министар је истакао да оне државе и појединци, који "су урадили нешто добро за Мађарску" немају разлога да буду на списку за санкције. Он је подсетио на ситуацију када је Русија "спасила животе Мађара тако што је омогућила куповину вакцина против ковида", као и да "они који играју важну улогу у енергетском снабдевању" немају разлог да буду под санкцијама.

Из ових разлога Мађарска има "веома јасан став" због чега није дозволила да се под санкцијама ЕУ нађу заменик руског премијера Денис Мантуров, министар здравља Михаил Мурашко.

Такође, како каже, Мађари нису дозволили да се санкционише министар спорта Русије, јер "сматрамо да спорт не треба мешати са политиком".

Без размишљања бисмо прихватили преговоре Москве и Кијева 

Сијарто се у разговору за руске медије осврнуо и на актуелну украјинску кризу, рекавши да уколико Москва и Кијев пристану на преговоре, Мађарска ће без размишљања прихватила да послужи као територија на којој ће се одржати мировни процес. 

image