Русија

Грушко: ЕУ стално тражи нове санкције против Русије, али без ефекта

Заменик руског министра спољних послова упозорио је да Москва спрема мере које би неутрализовале нови пакет санкција
Грушко: ЕУ стално тражи нове санкције против Русије, али без ефектаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Европска унија непрестано тражи нове санкције које може да уведе против Русије, али, као што је то показало досадашње искуство, оне су неефикасне, рекао је данас Александар Грушко, заменик руског министра спољних послова. 

Грушко, такође, напомиње да ће Москва одговорити на нови пакет санкција, уколико до њега дође, те да ће бити предузете мере које би неутрализовале непријатељске акције против Москве.

"Спремни смо", поручио је заменик Сергеја Лаврова за руске медије.

До сада, подсетимо, ЕУ је увела 11 пакета санкција против Москве, а свега неколико дана по усвајању последњег, саопштено је да Унија припрема и 12. пакет санкција. 

"Блумберг" је претходно писао да би нове мере могле бити представљене у октобру, односно, овог месеца, и да је могуће да би оне укључивале забрану увоза руских дијаманата, ограничења која би се тицала течног природног гаса и руског ИТ сектора. Такође, спекулише се да би последње мере могле да подразумевају и коришћење замрзнутих руских средстава у циљу пружања помоћи Украјини. Није искључено да би 12. пакет укључивао мере за спречавање заобилажења санкција уз помоћ треће стране. У случају Русије, како пише "Блумберг", то су Турска и Уједињени Арапски Емирати. 

Ако НАТО затвори Балтичко море за руске бродове - грубо кршење међународног права

Грушко се данас осврнуо и на недавни инцидент у Балтичком мору, током којег је дошло до оштећења на гасоводу "Балтиконектор", и поручио да, уколико НАТО одлучи да забрани кретање руских бродова кроз ово море због истраге инцидента, то ће бити "грубо кршење међународног права". 

"И у Бриселу и у НАТО-у морају да схвате озбиљност последица" овакве одлуке, истакао је дипломата, те додао да "би било боље" да се оваква предузимљивост пројављује у случају истраге инцидента на Северном току од прошле године.

Подсетимо, 8. октобра ове године дошло је до проблема са гасоводом "Балтиконектор" између Естоније и Финске, због чега су две земље обуставиле транспорт гаса. Финска страна пронашла је место на којем је дошло до проблема, односно, цурења гаса и то у својим територијалним водама. Према досадашњим извештајима, сматра се да је штета изазвана намерно. Истрага је у току.

"Балтиконектор" је, иначе, пуштен у промет 2019. године. Дугачак је око 80 километара. 

image