Економија

Канада склизнула у рецесију

Привредни раст угрозиле високе каматне стопе, инфлација, шумски пожари и суша
Канада склизнула у рецесијуwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Канадска економија је у августу застала и вероватно у трећем кварталу склизнула у плитку рецесију, што би према Ројтерсу могао бити показатељ како је на њу утицало 10 повећања каматних стопа које је од прошле године уводила централна банка.

С обзиром на то да је привреда посрнула спорије него што је Банка Канаде прогнозирала прошле недеље, аналитичари уверавају нема потребе да се стопе поново повећавају са пет одсто, што је максимум у 22 године. Канадски долар је близу најслабијег нивоа у години.

Августовски резултат био је, иначе нешто нижи од прогнозираног раста од 0,1 одсто на месечном нивоу. Јулски БДП отишао у минус, саопштила је канадска статистика.

"Да ли је привреда већ у рецесији или не, мање је важно од чињенице да ће заостали утицаји монетарне политике вероватно значајно умањити економску активност која напредује", каже економиста Тијаго Фигуеиредо и додаје да очекује да ће привреда још више ући у рецесију 2024. године.

Статистичка агенција је саопштила да су високе каматне стопе, инфлација, шумски пожари и суша угрозили привредни раст у августу. 

Гувернер Банке Канаде Тиф Маклем рекао је након прошлонедељне одлуке о стопи да можда неће бити потребе за још једним њеним повећањем ако се инфлација охлади у складу са очекивањима централне банке.

"С обзиром на чињеницу да Канада тек треба да осети пун утицај претходних повећања каматних стопа, још увек постоји већи ризик од пада привреде", упозорава макро стратег државне банке Бењамин Реицес.

Тржишта новца предвиђају отприлике 90 одсто шансе да централна банка каматне стопе неће дирати ни приликом следеће објаве политике у децембру.

Канадски производни сектор пао је, иначе за 0,2 одсто, повучен трећим узастопним месецом пада у производном сектору.

Сектор за производњу услуга забележио је раст од 0,1 одсто што је било, делимично захваљујући трговини на велико и подсекторима транспорта и складиштења.

image