Русија

Русија издала потерницу за украјинским нацистом: Креће лов на Јарослава Хунку

Истражни комитет Русије је прошле недеље оптужио бившег есесовца за геноцид над цивилима током Великог отаџбинског рата
Русија издала потерницу за украјинским нацистом: Креће лов на Јарослава Хунку© TANJUG/Patrick Doyle/The Canadian Press

Бивши есесовац Јарослав Хунка, коме је аплаудирао канадски парламент, стављен је на потерницу, саопштило је Министарство унутрашњих послова Русије.

Истражни комитет је прошле недеље оптужио бившег есесовца за геноцид над цивилима током Великог отаџбинског рата.

Како се наводи, истражитељи дошли до докумената уз помоћ којих су утврдили локације и борбе 14. СС добровољачке пешадијске дивизије "Галиција", који је настао у априлу 1943. одлуком Хитлера, када су регрутовани украјински добровољци. 

"У тој нацистичкој јединици служио је Јарослав Хунка, рођен 1925. године, родом из села Уман Друге Пољске Републике. Од 23. до 28. фебруара 1944, Хунка и његове колеге, извршавајући злочиначка наређења својих команданата, убили су најмање 500 совјетских грађана у селу Гута Пењатскаја. Међу убијенима је било Јевреја и Пољака. Људи су стрељани, спаљени у стамбеним зградама и у црквама", наводи се.

Крајем септембра, украјински председник  Владимир Зеленски посетио је канадски парламент, у који је, између осталих, позван и 98-годишњи Хунка, који је представљен као "украјинско-канадски ветеран Другог светског рата, који се борио за независност Украјине против Руса". 

Публика га је дочекала овацијама. Скандал је избио када је постало јасно да се Хунка борио у саставу Галиције.

image