Економија

Радно време за Дан примирја: Дежурне поште и апотеке, и како ће саобраћати градски превоз (СПИСАК)

Биће измена у режиму рада у неким установама, апотекама и поштама, док ће пијаце радити уобичајено
Радно време за Дан примирја: Дежурне поште и апотеке, и како ће саобраћати градски превоз (СПИСАК)www.globallookpress.com © Robert B. Fishman

Дан примирја у Првом светском рату, ове године се обележава у суботу, па неће бити драстичних измена радног времена услужних објеката као претходних година, када је то било радним даном.

Ипак, биће измена у режиму рада у неким установама, апотекама, поштама, док градске пијаце раде непромењено.

Сви трговински ланци и већина малих трговинских радњи које продају храну радиће по уобичајеном радном времену за суботу. У редовном режиму биће и тржни центри у престоници.

"На Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембра, дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 часова, док неспецијализовани трговински формати у којима се обавља трговина на мало, претежно непрехрамбеног асортимана, као и посебни трговински формати могу бити затворени", саопштили су из Секретаријата за привреду.

Они наводе да су дежурни продајни објекти који у време државних и других празника обављају делатност, дужни да распоред, почетак и завршетак радног времена истакну на видном месту објекта, најмање три дана пре дана државног и другог празника.

Секретаријат за јавни превоз је саопштио да ће се на свим линијама градског превоза на Дан примирја у Првом светском рату примењивати редови вожње за суботу.

Бензинске станице

Из Секретаријата за привреду наводе да ће бензинске станице у време државног празника, на државним путевима I и II реда и општинским путевима на територији града Београда радити од 00 до 24 часа, а остале бензинске станице у граду најмање од 6 до 20 часова.

Пијаце

Све пијаце у систему Јавног комуналног предузећа "Београдске пијаце" ће 11. новембра, на државни празник – Дан примирја у Првом светском рату, радити уобичајено, саопштено је из овог предузећа.

Зелене пијаце и пијаца цвећа "Крњача" радиће од 6 до 19 часова, пијаца "Палилула" од 7 до 21 час, док ће отворени тржни центри радити од 8 до 16 часова. Гараже и паркинг простори који се налазе у оквиру пијаца радиће по устаљеном радном времену.

Поште

"На државни празник Дан примирја у Првом светском рату, у суботу 11. новембра радиће дежурне поште", саопштили су из "Поште Србије".

На списку је укупно 66 дежурних пошта широм Србије, док ће у Београду радити 12 филијала. 

Паркирање

ЈКП "Паркинг сервис" Београд неће контролисати и наплаћивати паркирање у зонираним деловима града због обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

У суботу ће бити затворени и шалтери за рад са странкама у улицама Таковска 31 и Милешевска 51 и Булевару Милутина Миланковића 134г.

Све јавне гараже, посебна и СМС паркиралишта биће отворени на дан празника и радиће по уобичајеном систему наплате, као и Служба за пренос возила.

"Од понедељка, 13. новембра, наплата и контрола паркирања у зонираним деловима града, као и сви шалтери Корисничког сервиса, радиће по уобичајеном радном времену", саопштили су из "Паркинг сервиса".

Апотеке

Током празника ће од 00 до 24 бити отворено пет објеката Апотека Београд у престоници:

"Први мај" – Краља Милана 9, Стари град
"Свети Сава" – Немањина 2, Савски венац
"Земун" – Главна бр.34, Земун
"Богдан Вујошевић" – Булевар маршала Толбухина 30, Нови Београд
"Горњи Град" – Др Ђорђа Ковачевића 27, Лазаревац 

Остале апотеке које ће дежурати су:

"Мр Матеј Ивановић" – Кнез Михајлова 27, Стари град, (од 11 до 20 часова)

Радно време од 08 до 18 часова имаће апотеке: 

"Палилула" – Кнез Данилова 16
"Маг.фарм. Љиљана Вићентијевић" - Косте Манојловићa 6, Борча
"Браћа Ковач" – Криволачка 4, Вождовац
"Др Симо Милошевић" – Патриса Лумумбе 41, Палилула
"Ђуро Ђаковић"– Мајке Кујунџић бб, Звездара
"Радомир Николић" – Српских ударних бригада 6, Раковица

"Обреновац 1" -Војводе Мишића 231
"Космај 1" – Краљице Марије 15, Младеновац

Од 08 до 15 часова ће радити апотеке:

"Батајница" – Мајора Зорана Радосављевића 4, Батајница
"Сопот" – Јелице Миловановић 2, Сопот
"Каленић"– Новопазарска 43,(улаз из Максима Горког 21)
"Калуђерица"- Краља Петра
"Профeсор Милош Младеновић"-Нехруова 53

Апотека "Чукарица" – Козачинског 1 ће бити отвотрена од 08 до 16 часова, док ће скоро све приватне апотеке радити по редовном радном времену током празника.

Дан примирја у Првом светском рату је дан капитулације Немачке и обележава се као државни празник у Републици Србији. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компјењу, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Србији прославља од 2012. године.

image