Економија

Сијарто: "Дружба" може ускоро да буде поново покренута

Нафтовод није претрпео оштећења, квар је на енергетском постројењу и биће га много лакше и брже поправити, рекао је мађарски министар спољних послова
Сијарто: "Дружба" може ускоро да буде поново покренутаwww.globallookpress.com © © Tomas Tkacik

Испоруке нафтоводом "Дружба" могу бити поново покренуте за кратко време јер нема већих оштећења на инфраструктури, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

У видео обраћању објављеном на његовој Фејсбук страници Сијарто је навео, како је пренео Ројтерс, да су охрабрујуће вести да према тренутним информацијама нафтовод није оштећен, осим једног дела енергетског постројења које управља нафтоводом.

"Поправка тога је једноставнија него да је оштећен сам нафтовод. То се може обавити у кратком временском року, у зависности од оштећења која ће бити откривена током поправке", рекао је Сијарто.

Додао је и да Мађарска има резерве нафте за неколико месеци и да снабдевање земље није угрожено.

Портапрол "Трансњефта" Игор Демин рекао је ТАСС-у да Украјина не намерава да данас пусти нафту кроз "Дружбу" у правцу Мађарске.

Демин је додао да нема даље информације о томе када ће испоруке преко нафтовода бити поново покренуте, истичући да их је украјинска страна обавестила да је прекинула испоруке нафте ка Мађарској због пада напона.

Мађарска нафтна компанија "Мол" саопштила је раније да их је украјински партнер обавестио да је руска ракета у близини границе са Белорусијом погодила трафо станицу која снабдева струјом пумпну станицу, што је изазвало прекид у испорукама нафте кроз нафтовод.  

 

image
VV inauguration
banner