Економија

Чадеж: Београд ће наредних дана бити центар вина у свету

На сајам Винска визија стиже више од 600 излагача, што је двоструко више него прошле године када их је било око 320. Долази и 450 професионалних купаца из целог света, рекао је Марко Чадеж председник Привредне коморе Србије
Чадеж: Београд ће наредних дана бити центар вина у свету© M.M./ATAImages

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да ће због сајма Винска визија Отвореног Балкана који почиње данас, Београд бити центар вина у свету и да ће окупити више од 600 излагача, дупло више него на прошлогодишњем сајму.

Председник Србије Александар Вучић учествоваће данас на отварању Другог међународног сајма вина Винска визија Отвореног Балкана. На церемонији која почиње у 17 сати учествоваће и председник Владе Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски, председник Црне Горе Јаков Милатовић и председник италијанске регије Венето Лука Заја.

Сајам се одржава под покровитељством влада Републике Србије, Републике Албаније и Републике Северне Македоније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

Данашњи дан је посвећен професионалним купцима и званицама, а од петка до недеље, када се сајам затвара, биће отворен и за грађанство, најавили су организатори.

Сајам ће ове године окупити више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија, и то из више од 28 земаља што је дупло више излагача него лане.

Чадеж је за РТС навео да ће овогодишњи сајам вина који ће трајати до 19. новембра окупити 450 професионалних купаца из целог света и највећа имена када је реч о оцењивању вина.

"Ако смо прошле године направили премијеру сајма Винска визија, ове године је све другачије и труд се исплатио. Стиже више од 600 излагача, што је двоструко више него прошле године када их је било око 320. Долази и 450 професионалних купаца из целог света који долазе да праве посао овде. Долазе највећи европски купци, не постоји земља која није послала свог највећег представника да разговара са нашим винарима", рекао је Чадеж.

Он је подсетио да је данас први дан сајма вина и да ће окупити професионалне посетиоце, а да грађани могу да посете сајам у петак, додајући да ће Београд од данас бити центар вина у свету.

"Посебно смо поносни ми као Привредна комора који смо део организације због тога што смо преко наше платформе за организовање састанка до сада заказали већ 4.000 састанака - конкретних састанака о уговорима за конкретне послове", рекао је Чадеж.

Додао је да се у претходном периоду на иницијативу лидера три земље Вучића, Ковачевског и Раме ишло на бројне манифестације и сајмове где се професионалцима представљала Винска визија.

image