Магазин

Студија: Вино нам помаже да заспимо, али само ако смо претходно пили кафу

Ново истраживање у коме су испитивани ефекти кофеина и алкохола на спавање може бити добар изговор за уживање у кафи и вину у истом дану, јер су резултати показали да комбинација ова два пића може бити од помоћи за људе који пате од несанице. Алкохол може ублажити ефекте кофеина да бисмо заспали, док кофеин елеминише потенцијални умор који осећамо дан након конзумирања алкохола.
Студија: Вино нам помаже да заспимо, али само ако смо претходно пили кафу© Canva/Анђела Ћосо

Познато је да прекомерна количина кофеина у току дана може да нам поремети сан, али нова студија наводи да један неконвенционални лек против ове врсте несанице може бити једна чаша вина, која може имати умирујући ефекат. Исто тако, ако конзумирамо само алкохол пред спавање, не можемо мирно да спавамо, тако да кофеин може помоћи код одржавања осећаја будности следећег дана, преноси "Дејли мејл".

Дакле, иако ни кафа ни вино засебно нису препоручљиви за побољшање спавања, комбинација оба напитка доноси најбоље ефекте, јер доводи до равнотеже. Тим истраживача је пратио 17 људи у периоду од шест недеља и морали су да сваког дана описују колико су спавали, као и да ли су се осећали одморно.

Сазнали су да је свака шоља кафе скратила време спавања за најмање десет минута дневно, али када би учесници попили чашу вина, скраћено време спавања је било само око пет минута. Другим речима, алкохолно пиће је помогло да се утицај кофеина на организам сузбијe када дође време за одлазак у кревет.

Ипак, откривено је да ако количина конзумираног алкохола није била сразмерна са количином кофеина (на пример, ако бисмо попили две чаше вина након само једне шоље кафе), спавање је било отежано.

"Постоји могућност да алкохол помаже онима који не могу да заспу јер су претходно пили кафу, док им кафа сутрадан помаже ако се осећају преморено од спавања након конзумирања алкохола. Међутим, најважније је знати да ни једна од ове две супстанце не пружа квалитетан сан," објашњава аутор студије Френк Сонг, додајући да је најбоље потпуно избегавати алкохол и кофеин ако желимо здрав распоред спавања.

Проналажење потенцијално других бенефита за сан код ових напитака захтева детаљније истраживање, јер постоје бројни фактори животног стила учесника који су могли утицати на резултате студије. Слична истраживања у будућности могу објаснити на који начин алкохол и кофеин доводе до равнотеже у организму и помажу код успостављања жељеног распореда спавања.

image