Магазин

Која врста алкохолног пића је "здравија"

Иако ће стручњаци увек препоручити потпуно избегавање алкохолних пића, конзумирање алкохола је већ деценијама главни део друштвених окупљања. Често је тешко одбити пиће, поготово ако смо добро расположени. Како би се умањили потенцијално негативни ефекти, постоји неколико начина да конзумирање алкохола постане "здравије", а најважније је одабрати квалитетно пиће.
Која врста алкохолног пића је "здравија"© Pexels/Oleg Prachuk

Сигурно је да је најздравије поптуно избегавати алкохол, али за оне који повремено воле да уживају у пићу, али не желе да себу нанесу штету, постоји неколико "здравих опција". Међу њима су пиво, вино, али и неколико жестоких пића. Осим доброг квалитета алкохола, важан је и начин на који се конзумира. Иако се не може рећи да алкохол може имати много бенефита за човека, следећих неколико опција могу да буду прави избор за оне који желе да "здравије пију":

Чаша шампањца или пенушавог белог вина

Једна чаша пенушавог белог вина има око сто калорија, а у реду је додати додати и мало сока од поморанџе (који може бити потпуно природан) за освежавајућу и здравији наитак - мимозу. Поред тога, класичан шприцер је увек добар избор, јер мехурићи киселе воде сипане у бело вино, успоравају брзину конзумирања пића и уједно смањују број калорија. На крају, могу спречити дехидратацију и ублажити мамурлук (или га чак поптуно спречити).

Сува црвена/бела вина и суво пенушаво вино немају додатог шећера, за разлику од многих других пића, тако да увек могу бити добра "дијетална" опција.

Пиво

Тачније, пива са мањим процентом алкохола могу бити посебна верзија "здравог" пића. Поред тога, пиво је ферментисано пиће, које садржи житарице, квасац, витамин Б, што подржава здравље црева и може се посматрати као бенефит. Пилснер и лагер пива такође не садрже велике количине алкохола и немају много калорија.

Једна студија у којој су учествовали људи са прекомерном телесном тежином је показала да пиво такође може помоћи у ослобађању лошег холестерола, али само уколико се уноси највише једна чаша дневно.

Жестoко пиће

"Здраво" жестоко пиће може бити текила, рум или вотка, али је најважније да се не меша са другим пићима или соковима. Ако се оваква пића пију сама или помешана са сода водом, заправо може бити бољи избор, докле год се пије у умереним количинама.

Проблем настаје када људи сипају превише алкохола или додају пиће које садржи много шећера. Око тридесет милилитара жестоког пића има испод сто калорија, тако да је најбоље комбиновати га са нискокалоричним газираним пићем. Поред тога, увек је добро додати лимун, лимету или поморанџу у жестоко пиће, како би се ублажио укус и добила слаткоћа на природан начин.

Здравље је приоритет

Конзумирање алкохола на празан стомак никада није добра идеја, јер ће га тело веома брзо апсорбовати па одмах улази у крвоток. Најбоље је јести пре или током конзумирања алкохола, како би се процес успорио и не би шокирао организам. Поред тога, храна уз алкохол ће помоћи у спречавању мамурлука.

Затим, увек је добро имати чашу воде поред себе и истовремено конзумирати воду док пијемо алкохол, поготово ако пијемо жестину, јер се тада спречава дехидратација и мучнина.

Боље је пажљиво бирати пића која имају сладак укус, јер сокови могу "замаскирати" горчину алкохола, али такође имају много додатних шећера, вештачих укуса/боја, који не доприносе квалитету пића.

На крају, одбијање алкохола најодговорнија опција. Светска здравствена организација упозорава да алкохол може бити узрок најмање седам врста рака. Поред тога, на дневном нивоу се препоручује навише једно пиће за жене и два за мушкарце. Ако би се овај број премаши, сви потенцијални бенефити пића се не истичу у односу на негативне последице. 

image