Економија

Поново се затварају фабрике ђубрива по Европи: Производња им се не исплати

Произвођачи се махом жале на неисплативост производње јер је она често скупља од продајних цена на тржишту.
Поново се затварају фабрике ђубрива по Европи: Производња им се не исплатиGetty © Omar Marques

Понавља се сценарио из времена пандемије – све више произвођача ђубрива привремено затвара погоне, јер им је производња у тренутним приликама неисплатива. Пад потрошње на одређеним тржиштима, посебно у Европи, постаје забрињавајућ. Тако је "Јара интернешенел", један од највећих светских произвођача ђубрива, пре неколико дана објавила је да ће затворити фабрику у Италији.

Стручњаци сматрају да ова информација тренутно није толико велики проблем у контексту игре великих бројева на целокупном тржишту, јер су укупни капацитети у италијанским погонима око 1,2 милиона тона ђубрива, али оно што забрињава јесте да ово може бити почетак тренда.

Напомињу да су цене природног гаса у Европи стабилне, али глобална цена урее већ дуго пада, што је навело "Јару" да смањи производњу. Зато би требало, сматрају, да пољопривредни произвођачи из Европе буду обазриви и можда сад размотре куповину неких врста ђубрива која ће им бити потребна.

"Међутим, ово би могло да значи да ћемо имати још оваквих примера. Ако затворимо другу, трећу и четврту фабрику, таква ситуација почиње да мења однос понуде и тражње", изјавио је Џош Линвил из "Стонекса".

У овом делу Европе криза се већ осећа. Станко Поповић, власник "Еликсир групе", која је водећи домаћи произвођач минералног ђубрива, каже за "Политику" да је највећа и једина фабрика ђубрива у Румунији, капацитета око 1,5 милиона азотних и сложених ђубрива НПК, већ престала са радом.

Према његовим речима, стали су погони и једине фабрике азотних ђубрива у Мађарској са сличним капацитетима. Не ради ни фабрика у Литванији, а много произвођача послује са смањеним капацитетом. Хрватска "Петрохемија" Кутина ради са можда 30 одсто капацитета. Произвођачи се махом жале на неисплативост производње јер је она често скупља од продајних цена на тржишту.

"Пала је тражња од 30 до 50 евра на целокупном европском тржишту. Истовремено, у Бразилу и Индији имамо раст продаје од три до пет одсто. Европа је у некаквом проблему, док у свету ни близу није смањена потрошња као овде", каже Поповић.

Сматра да је пад потрошње у директној вези са нестабилностима на тржишту житарица. Пољопривредници су ђубриво, семе, пестициде и нафту у прошлој сетви плаћали по највишим ценама, а касније је откупна цена усева била и двоструко нижа него годину дана раније.

"У Србији је ове јесени продаја ђубрива НПК била на нивоу прошлогодишње, али је смањена од 25 до 30 одсто у односу на неку уобичајену потрошњу од раније" напомиње Станко Поповић.

Због свих ових дешавања, додаје, тешко је прогнозирати шта ће се даље дешавати. Неки фактори дижу, други спуштају цене, врло су нестабилне прилике на светском тржишту тако да је незахвално давати процене о будућем кретању цена и даљем пословању ове индустрије.

image