Русија

Ко мари за санкције: Пољска више него утростручила увоз руског ђубрива

Увоз је порастао на 20,2 милиона долара, а Пољска није једина европска земља која не може без руског ђубрива
Ко мари за санкције: Пољска више него утростручила увоз руског ђубриваwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Пољска је у јулу повећала куповину руског ђубрива за 3,3 пута, на 20,2 милиона долара, показала је анализа статистике РИА Новости.

Дакле, ако је у јулу прошле године пољски бизнис пазарио ђубриво из Русије за само 6,2 милиона долара, то пословање је ове године већ достигло вредност 20,2 милиона долара. 

Због тога су руске компаније заузеле друго место међу добављачима ових производа у Пољској, иако су у истом периоду 2022. године биле тек шесте на ранг листи.

Лидер у испоруци ђубрива Пољској у јулу била је Немачка , која ју је снабдела овом врстом робе у вредности од 22,6 милиона долара. Литванија је на трећем месту са (13,5 милиона долара). Првих пет комплетирају Финска (8,3 милиона долара) и Холандија (8,1 милион долара).

Пољска је почела нагло да смањује куповину руских ђубрива у априлу прошле године, тако да је за само месец дана увоз смањен за 21 пут, али је већ у јуну увоз поново почео да расте.

Ова источноевропска земља је крајем године купила ђубриво од Русије за 225,1 милион долара, у поређењу са 360 милиона долара у 2021.

Истовремено, током седам месеци 2023. године, Пољска је увезла из Русије ђубрива у вредности од 97,6 милиона долара – за четвртину мање него у истом периоду 2022. године.

Руско ђубриво иначе није на дугачкој листи ЕУ санкција, па је тако прошлогодишњи увоз у читавој ЕУ био је вредан 2,6 милијарди евра, односно 40 одсто више него 2021. будући да је смањење испорука надокнађено растом цена ђубрива. Поташа из Русије је строго ограничена или забрањена у ЕУ, али друге врсте ђубрива слободно се увозе.

image