Савети Ветеринарске инспекције: На ове ствари обратите пажњу када купујете рибу
За време Божићног поста, када је повећан промет свеже и смрзнуте рибе, ветеринарска инспекција, поред редовних инспекцијских надзора, спроводи и ванредне контроле, са посебним освртом на места на којима се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња, саопштили су из Министарства пољопривреде.
Ветеринарска инспекција контролише свежу и смрзнуту рибу у свим регистрованим објектима. Током контроле ветеринарски инспектори проверавају потврде о набавци рибе, следљивост, декларације, начин руковања рибом, температурни режим складиштења и излагања, рокове употребе. Ветеринарски инспектори, такође, обављају узoрковање рибе и шаљу узорке у овлашћене лабораторије.
На шта би купци требало да обрате пажњу?
Из Ветеринарске инспекције напомињу да риба не сме непријатно да мирише, не сме да има упале очи и замућену рожњачу, јер то указује на старост уловљене рибе.
"Шкрге свеже рибе су влажне, јасно црвене боје и без страног мириса, а промена боје шкрга, суве шкрге, несвојствен или интензиван мирис, су почетни знаци кварења. Кожа свеже рибе је сјајна, влажна и клизава, а месо свеже рибе треба да је чврсто, што се види уколико нестане удубљење које настаје на месту које се притисне прстима", наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.
Ветеринарска инспекција саветује потрошаче да рибу купују у рибарницама, односно на местима где је потрошачима доступан податак о врсти и пореклу рибе, као и року употребе, и где је могуће проверити да ли се риба чува на прописан начин, односно на температурном режиму који се захтева. Они позивају купце да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији како би се могле предузети законом прописане мере и санкционисати субјекти у пословању храном код којих се те неправилности утврде.