Економија

Дубаи: Подршку мерама за обновљиву енергију дало 117 влада на самиту КОП28

У нове мере спадају и предложено ширење сектора нуклеарне енергије, смањење емисије метана и гушење приватног финансирања енергије која се добија из угља
Дубаи: Подршку мерама за обновљиву енергију дало 117 влада на самиту КОП28© Tanjug/AP/Rafiq Maqbool

На климатском самиту КОП28 који се одржава у Дубаију, око 117 влада обећало је данас да ће утростручити светске капацитете обновљиве енергије до 2030. године, у настојању да се смањи удео фосилних горива у светској производњи енергије.

Ова мера је само једна у низу најављених током данашњег самита у циљу декарбонизације енергетског сектора који је тренутно емитује око три четвртине глобално испуштених гасова са ефектом стаклене баште, преноси Ројтерс.

У нове мере спадају и предложено ширење сектора нуклеарне енергије, смањење емисије метана и гушење приватног финансирања енергије која се добија из угља.

"Ово може и хоће да допринесе да се свет удаљи од коришћења угља", рекао је председавајући самита КОП28 Султан ал-Џабер из УАЕ.

Предвођени Европском унијом, Сједињеним Државама и УАЕ, учесници су се обавезали да ће се фосилна горива која емитују угљен-диоксид уклонити из светског енергетског система најкасније до 2050. године.

Међу државама које су данас подржале ове мере били су Бразил, Нигерија, Аустралија, Јапан, Канада, Чиле и Барбадос.

Кина и Индија дале су подршку иницијативи о утростручењу обновљиве енергије до 2030. године, али ниједна од ове две земље није подржала све мере које су данас предложене.

image