Свет

Смета им Лукашенко и Русија: Породична фотографија са КОП28 без лидера Пољске, Литваније и Летоније

Три председника су одбила заједничко фотографисање и нагласили да Лукашенко није део "породице", због блиског односа Русије и Белорусије
Смета им Лукашенко и Русија: Породична фотографија са КОП28 без лидера Пољске, Литваније и Летоније© TANJUG/ PHOTO BY COP28/ MAHMOUD KHALED/bs

Због присуства белоруског председника Александра Лукашенка, председници Литваније, Летоније и Пољске одбили су да учествују у званичном заједничком фотографисању светских лидера на климатском самиту КОП28 у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима

"Председник Пољске Анџеј Дуда није позирао за групну фотографију учесника климатског самита KОП28 у Дубаију. Разлог је присуство диктатора Белорусије Александра Лукашенка. Ни председници Литваније и Летоније Гитанас Науседа и Eдгар Ринкевичс нису позирали", саопштио је шеф кабинета пољског председника на платформи Икс, преноси пољска агенција ПАП.

Шефовима држава и влада који су се окупили у Дубаију на климатским преговорима УН придружио се и Лукашенко, којег челници Европске уније (ЕУ) оптужују за репресију против белоруске опозиције и за савез са Русијом.

"Било би лицемерно стати раме уз раме са лидером земље која је постала позадинска база за, руску агресију на Украјину и разговарати о будућности света и климатским променама као да то није ништа", рекао је Науседа.

Он је додао да се заједничка фотографија зове и "породична" и да Лукашенко "није део наше породице".

Литванија и Летонија, две бивше совјетске републике, међу најжешћим су руским критичарима и заговорницима повећања масовне војне помоћи Кијеву.

Две земље и Пољска оптужиле су власти у Минску да стоје иза масовног прилива миграната у ЕУ, у покушају да дестабилизују регион.

image