Свет

Бајден неће присуствовати КОП28 састанку у Дубаију

Председник САД је усредсређен на догађаје на Блиском Истоку, а очекује се и да ће се његова предизборна кампања ускоро интензивирати
Бајден неће присуствовати КОП28 састанку у ДубаијуGetty © Drew Angerer/Getty Images

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден неће присуствовати састанку светских лидера у Дубаију ове недеље, који ће бити фокусиран на климатске промене, преноси Ројтерс, позивајући се на изјаву америчког званичника.

Бајден ће прескочити састанак "Конференција партија" (КОП28) у организацији Уједињених нација, јер је усредсређен на догађаје на Блиском Истоку, а у току су и припреме за председничку кампању, за коју се очекује да ће се интензивирати у јануару.

Бела кућа је саопштила распоред председника, који укључује билатерални састанак с председником Анголе Жозеом Едуардом дос Сантосом и присуство националној расвети дрвећа.

Председник САД је од 2021. учествовао на обе досадашње конференције, а ове године лидери залагаће се за први светски споразум о постепеном укидању угља, нафте и гасова који емитују угљен- диоксид.

Главне теме самита КОП 28

На овогодишњем светском климатском самиту КОП 28 који у Дубаију организују Уједињене нације, једна од главних тема биће евалуација напретка који је остварен ка испуњавању циљева Париског споразума из 2015. године о ограничавању пораста глобалне температуре на "знатно испод" два степена Целзијуса.

Због глобалног заостатка у остварењу постављеног циља, земље ће покушати током овогодишњег самита да направе прецизан пресек, како би се постигао договор око плана да се свет врати на прави пут ка остваривању климатских циљева, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће бити предложено предузимање хитних корака ка смањењу емисије угљен-диоксида (ЦО2) или повећању инвестиција у зелене технологије.

Најтежи разговори на самиту КОП28 могу се фокусирати на коришћење фосилних горива у будућности и на питање да ли би земље широм света требало да се чврсто обавежу да ће почети постепено да укидају употребу угља, нафте и гаса, енергената који емитују ЦО2, наводи агенција.

Светски климатски самит КОП 28 биће одржан у Дубаију од 30. новембра до 12. децембра,

image