Економија

"Чајна дејли" открива: Од почетка године Кини испоручене рекордне количине руског гаса

Кинески медиј напомиње да је од пуштања гасовода у рад пре четири године превезено више од 50 милијарди кубних метара природног гаса
"Чајна дејли" открива: Од почетка године Кини испоручене рекордне количине руског гасаwww.globallookpress.com © Costfoto/Keystone Press Agency

Од почетка године, више од 20 милијарди кубних метара гаса испоручено је Кини дуж источне руте гасовода Кина-Русија, што је рекордна количина, пише "Чајна дејли", позивајући се на податке Кинеске националне нафтне корпорације.

Напомиње се да је од пуштања гасовода у рад пре четири године превезено више од 50 милијарди кубних метара природног гаса.

"Проточни капацитет гасовода се постепено повећавао од почетка рада. Очекује се да ће се додатно повећати 2024. године, што ће значајно увећати могућност испоруке природног гаса", наводи се у саопштењу кинеске државне компаније.

"Гаспром" Кину гасом снабдева преко источне руте гасовода "Снага Сибира" од краја 2019. и 2020. године износиле су 4,1 милијарду кубних метара, у 2021. повећане су на 10,4 милијарде, а планирани годишњи капацитет од 38 милијарди кубних метара требало би да буде достигнут до 2025. године.

У децембру прошле године, кинеска новинска агенција је, позивајући се на Кинеску националну нафтну корпорацију, известила је да је Кина на својој територији завршила проширење гасовода "Снага Сибира" за снабдевање руским гасом Шангаја, који се налази на источној обали државе.

image