Свет

Кина захтева објективну истрагу око финског гасовода: Ако треба, помоћи ћемо

Министарство спољних послова Кине огласило се данас поводом јучерашњег извештаја финске полиције према којем је за престанак рада финско-естонског гасовода у Балтичком мору вероватно крив кинески брод
Кина захтева објективну истрагу око финског гасовода:  Ако треба, помоћи ћемо© Envato.elements.com

Кина је спремна да, као што то налаже међународно право, помогне у истрази инцидента који је довео до проблема са гасоводом "Балтиконектор" у Балтичком мору, изјавила је данас званична представница кинеског Министарства спољних послова Мао Нин. 

"Истрага инцидента је у току. Ми се надамо да ће се стране придржавати принципа објективности, праведности, беспристрасности и професионализма, како би се што пре сазнала истина", додала је дипломата. 

Коментар кинеске стране уследио је након јучерашњег саопштења финске полиције, која тврди да је проблем врло вероватно изазвао кинески брод Newnew Polar Bear, односно, његово сидро, које се вукло по морском дну. За сада, како кажу, није утврђено да ли је инцидент изазван намерно или случајно, али Финци поручују да последњи подаци истраге указују да је мало вероватно да иза проблема стоји Русија, иако је то првобитно била једна од главних верзија истраге. 

image
VV inauguration
banner