Русија

Естонски медији: Гасовод Балтиконектор оштећен у близини Северног тока

Финска полиција је крајем октобра саопштила да је за штету на гасоводу највероватније крив кинески брод
Естонски медији: Гасовод Балтиконектор оштећен у близини Северног токаwww.globallookpress.com © IMAGO/ Eero Vabamаgi

Оштећење на гасоводу Балтиконектор између Естоније и Финске налази се поред две линије Северног тока, јавља естонска државна телевизија "ЕРР".

"Према подацима естонске енергетске компаније 'Елеринг', Балтиконектор је оштећен између две линије, А и Б руско-немачког гасовода Северни ток 1, које су удаљене 900 метара, а најближа тачка оштећења је линија А. Ова чињеница до сада је била непозната јавности", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, 8. октобра ове године дошло је до проблема са гасоводом Балтиконектор између Естоније и Финске, због чега су две земље обуставиле транспорт гаса.

Финска је пронашла место на којем је дошло до проблема, односно, цурења гаса и то у својим територијалним водама. Према досадашњим извештајима, сматра се да је штета изазвана намерно.

Балтиконектор је, иначе, пуштен у рад 2019. године. Дугачак је око 80 километара.

Финска полиција је крајем октобра саопштила да је за штету на гасоводу највероватније крив кинески брод Newnew Polar Bear. Полиција је тада навела да стога она верзија, према којој је за инцидент крива руска страна, више није једна од главних. Пре тога је летонски председник Едгарс Ринкевич изјавио да би руским бродовима могао да буде онемогућен пролазак кроз Балтичко море, ако истрага открије умешаност Москве у оштећење гасне инфраструктуре.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко поручио је да НАТО мора да схвати да ће сви покушаји затварања Балтичког мора за Русију имати негативне последице, као и да то море никада неће постати њихово.

image