Економија

Јавни дуг гута најјачу економију света: САД позајмљују новац за отплату дуга од 34 билиона долара

Експерт Реј Далио упозорава да Америка позајмљује новац за отплату дуга и упозорава да ће се дуг повећати како би се одржала потрошња
Јавни дуг гута најјачу економију света: САД позајмљују новац за отплату дуга од 34 билиона долараGetty © national debt

Амерички јавни дуг приближава се монструозној бројци од 33,74 билиона долара, а Реј Далио, оснивач највећег светског хеџ фонда "Бриџвотер", упозорава да би та бројка могла да настави да расте - и то прилично брзо.

"Тренутно позајмљујемо новац за отплату дуга", рекао је он Си-Ен-Би-Сију и појаснио да ако би дуг земље растао брже од њених прихода, сервисирање дуга би "задирало" у потрошњу. А ако би држава желела да задржи садашњи ниво потрошње, морала би да се "све више задужује".

Далио је додао да проблем погоршавају унутрашња политичка питања и друштвени сукоби у Америци.

Далио није једини који указује на везу између америчке политике и фискалног здравља. Агенција за оцену кредитног рејтинга "Мудис" недавно је променила изгледе за рејтинг САД са "стабилних" на "негативне". Упозорава се да "наставак политичке поларизације" у Конгресу може да повећа ризик да законодавци не успеју да постигну консензус о фискалном плану који би "успорио пад приступачности дуга".

Откако су Федералне резерве САД почеле да повећавају каматне стопе у марту 2022. године, многи зајмопримци су искусили терет већих месечних плаћања. 

На питање о његовој прогнози каматних стопа за годину од сада, Далио је одговорио: "Мислим да неће бити било какве важне промене у политици ФЕД-а, осим можда малог попуштања како се економија успорава".

image