Економија

Стање се рапидно погоршава: Све јасније да Америка неће моћи да отплати дуг

Финансијска ситуација у Америци значајно се погоршала у последња три месеца од како је "Фич" снизио кредитни рејтинг
Стање се рапидно погоршава: Све јасније да Америка неће моћи да отплати дуг© JJ Gouin - stock.adobe.com

Свет се буди у суровој стварности: савезна влада можда ускоро неће моћи да плати своје рачуне, јер се финансијска ситуација убрзано погоршава. Ова ситуација, која се рапидно погоршава, постаје опасна и за пореске обвезнике и за власнике обвезница – укључујући све оне који имају средства у пензионим фондовима, упозорава Е.Ј. Ентони, економиста за јавне финансије у америчкој фондацији "Херитиџ".

Он је у свом ауторском тексту указао да је једна од три најутицајније агенције за евалуацију кредитног рејтинга "Фич" снизила кредитни рејтинг САД у августу ове године, истичући потпуно неодрживу путању према све већем буџетском дефициту, због чега се повећава и опасност од банкрота САД.

Смањење рејтинга значи да постоји повећана вероватноћа неизвршења обавеза, што значи да постоји ризик да зајмопримац не изврши исплату зајмодавцу до обећаног датума.

Под Бајденовом администрацијом, долар је изгубио више од 17 одсто вредности, а власницима обвезница сада се плаћа обезвређеним доларима. Изгледа као да је влада отплатила само 83 одсто онога што је обећала.

Финансијска ситуација у Америци значајно се погоршала у последња три месеца од како је "Фич" снизио рејтинг. То је навело и "Мудис" да смањи своје прогнозе о америчком дугу. Негативни изгледи значе да ће рејтинг самог дуга вероватно ускоро пасти, а снижавање изгледа је као упозорење дужницима да се ствари крећу у погрешном правцу.

И то је упозорење које Вашингтон и даље игнорише. Чини се да Бајденова администрација и њени савезници у Конгресу са великим трошковима намеравају да исцрпе земљу до крајњих граница, разбацујући готовину по стопама од којих би поцрвенели и пијани морнари.

Само прошлог месеца, Министарство финансија је позајмило више од 500 милијарди долара за финансирање савезног буџета. Дуг је премашио 33,7 билиона долара, а трошкови сервисирања тог дуга су експлодирали. Годишња камата на савезни дуг сада је већа од билион долара (хиљаду милијарди) и брзо расте.

То, иначе, није трошак отплате дуга, већ само трошак камата. То је као да плаћате само трошкове финансирања на рачуну за кредитну картицу и не плаћате ништа у односу на дуг. А камата на америчку кредитну картицу брзо се приближава износу од два билиона долара годишње.

Трошкови камата на дуг сада су трећи по величини трошак савезне владе, одмах иза социјалног осигурања и здравства. Ускоро ће се на њих сурвати лавина, док дуг наставља да измиче контроли. Све је јасније да влада на крају неће моћи да отплати свој дуг.

Када тај дан дође, власници обвезница или неће бити плаћени или ће добити доларе који ће бити безвредни. Нико неће да позајмљује таквој влади, па се она онда ослања на подизање пореза и раст инфлације којом се дуг донекле обезвређује.

Ови подаци су познати већ неко време, а стопа погоршања под Бајденовом администрацијом натерала је и рејтинг организације да то примете.

Како све мање људи жели да задржи амерички дуг, Министарство финансија мора да понуди веће приносе (камате).

Та виша стопа приноса зајмодавцу је једини начин на који Министарство финансија може да привуче више људи да му позајме новац, али ово је пакт са ђаволом, јер повећава трошкове финансирања дуга. Већи трошак камата повећава дефицит, што додатно повећава дуг. Већи дуг кошта више и тако даље.

Амерички економиста напомиње да Савезна влада неће баш сутра остати без кеша, као и да обвезнице неће постати безвредне преко ноћи. Међутим, указује да се игра приближава крају ако САД наставе путем којим су се до сада кретале.

image