Економија

Европске зомби банкe: Више од 70 одсто тргује испод књиговодствене вредности

Велика већина банака овако послује више од деценије
Европске зомби банкe: Више од 70 одсто тргује испод књиговодствене вредностиGetty © Carl Court / Staff

Невероватних 73 одсто европских банака тргује испод своје књиговодствене вредности и огромна већина њих то ради више од једне деценије, показује студија "Бостон консалтинг групе" (БЦГ) у коју је "Фајненшел тајмс" имао увид.

Добродошли у царство европских зомби банака где не важи правило да ако компанија у дужем временском периоду тргује испод вредности своје нето имовине, онда је треба затворити или распарчати, наводи лист.

Ове банке ипак нису обични зомбији. За разлику од стандардних "мртвих" компанија, које су годинама одржаване ултра ниским каматним стопама, али које се сада боре са нормализованим трошковима финансирања, супротно би требало да важи за банке: марже на позајмице су повећане каматним стопама које нису биле овако високе 15 до 20 година.

Међутим, чак и међу ретким банкама које су имале значајан опоравак цена акција, процене су и даље знатно испод књиговодствене вредности. Ово није у потпуности европски проблем, наводи "Фајненшел тајмс". БЦГ-ова студија показује да проблем ниске вредности погађа више од трећине америчких банака и скоро све банке у деловима Азије.

Проблем је што у ЕУ и Великој Британији постоји посебно токсичан коктел узрока - од анемичног економског рата, "донкихотовске" политике, до распарчаног тржишта и слабог инвестиционог капацитета - који их чине рањивијим од америчког, иако разлога за оптимизам има, пре свега у солидном стању европског банкарског капитала, ликвидности и супервизије.

Ако, током времена, инвеститори виде да су биланси банака солидни, политичко окружење остане стабилно, европске банке би једног дана могле да се врате на књиговодствену вредност и истерају "феномен зомбија", закључује "Фајненшел тајмс".

image