Економија

Централне банке могу да гурну западни свет у рецесију

Агресивна антиинфлаторна политика нарушава глобални економски раст
Централне банке могу да гурну западни свет у рецесију© Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

Континуирана борба централних банака да обуздају огромну инфлацију могла би да гурне развијене земље у рецесију већ наредне године, упозорила је Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Према њиховим проценама, пооштравање монетарне политике од почетка 2022. успорава раст домаће тражње, док каматне стопе и даље скачу у многим економијама.

Предвиђа се да ће 38 земаља чланица ОЕЦД-а имати привредни раст од 1,7% у 2023. и 1,4% у 2024. години. 

Глобалну економију очекује раст од 2,9% у 2023. и 3% у 2024. години, само захваљујући позитивним кретањима у Индији и Кини које нису чланице ове организације.

У извештају се наводи и да ће Немачка ове године имати најлошији привредни развој – бележи се смањење од 0,1%, док ће опоравак кренути 2024, када се очекује раст од 0,6%.

Свеукупно, процењује се да ће економски раст еврозоне, коју чини 20 држава, бележити раст од 0,6% 2023. године, а у Сједињеним Америчким Државама 2,4%.

ОЕЦД је изразио забринутост да би се рат Израела и Хамаса могао прелити у шири регионални сукоб. 

"Ово би пак могло да доведе до значајног поремећаја на енергетским тржиштима и главним трговинским рутама, као и да изазове нове ризике на финансијским тржиштима, што би додатно успорило раст и повећало инфлацију", закључује се у извештају.

image