Економија

Први ледени дани у Европи већ дижу цену гаса

Док су резерве Европске уније на задовољавајућем нивоу, јер су складишта попуњена око 93 одсто, потрошња је од краја новембра била већа у односу на исти период прошле године
Први ледени дани у Европи већ дижу цену гаса© Sean Gallup

Цене природног гаса у Европи порасле су други дан пошто су трговци повећали темпо повлачења гаса из складишта током првог великог захлађења ове зиме. Референтни фјучерси су у четвртак порасли за чак 3,4%.

Док су резерве Европске уније на задовољавајућем нивоу, јер су складишта попуњена око  93 одсто, потрошња је од краја новембра била већа у односу на исти период прошле године, пише "Блумберг".

Већина аналитичара сада очекује да ће залихе на крају зиме пасти испод овогодишњег нивоа, што указује на већи изазов следећег лета да се поново попуне складишта. То ће вероватно допринети расту цена и након зимске сезоне.

С обзиром да је најгора енергетска криза иза нас, нивои складиштења играју кључну улогу као кључни показатељ куда иду цене, заједно са нивоом увоза течног природног гаса и ограничењима потрошње. 

Актуелно захлађење би требало да попусти до викенда, а прогноза показује да ће температуре у Немачкој из минуса прећи у плус, до чак 6,6 степени изнад просека у Франкфурту у понедељак.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner