Економија

Аустрија преплављена руским гасом, препродаје суседима, одлаже излазак из "енергетске орбите Кремља"

Упркос политици ЕУ о енергетском декуплирању од Русије, подаци указују да аустријска привреда више од половине своје укупне потражње подмирује руским гасом, наводи "Блумберг"
Аустрија преплављена руским гасом, препродаје суседима, одлаже излазак из "енергетске орбите Кремља"Getty © Katja Buchholz/Getty Images

Аустрија је преплављена руским природним гасом (ЛНГ), што је довело до тога да овај дугогодишњи клијент "Гаспрома" сада повећава извоз овог енергената у суседство и одлаже излазак из руске енергетске орбите, пише "Блумберг".

Иако је став званичног Беча у складу са широм политиком ЕУ о енергетском декуплирању од Русије, трговински подаци показују да гас који стабилно тече у Аустрију преко Украјине чини више од 50 одсто укупне потражње аустријске привреде.

Аустрија је традиционално чвориште за руски гас, који се из те земље прослеђује у Мађарску, Немачку, Италију и Словенију, а државна енергетска компанија "ОМВ" има дуготрајан уговор са "Гаспромом" који је обавезује да купује сав руски гас који стигне до аустријске границе.

"Гас конект Аустрија", оператер и власник аустријске мреже гасовода која иде од истока ка западу, саопштила је да су радови на ширењу капацитета ка Немачкој започели, напомиње "Блумберг" и додаје да најављена петља дуга 40 километара може обезбедити 27 терават-сати гаса, односно трећину годишње потражње, али да неће бити спремна за рад до 2027. године.

Пуна складишта и неометане испоруке гаса указују на то да је тржиште безбедније него након ескалације руско-украјинског сукоба у фебруару 2022. године, рекао је бивши аустријски регулатор и актуелни виши саветник за енергетику у компанији "Бејкер и Мекинзи", Валтер Болц, али упозорава да истек уговора између Кремља и Москве о безбедном протоку гаса наредне године представља "значајан ризик".

Чак и тад, Болц и "Гас конект Аустрија" тврде да земља може покрити потражњу у 2025. години и без нових испорука из Русије, али да ће то утицати на дугорочну стабилност цена. "Ризик у 2025. и 2026. није то што неће бити доступног гаса, већ то да цене поново могу постати прилично високе", рекао је Болц.

image