Економија

Криза у САД: Американцима понестаје уштеђевине

Веома мали број најбогатијих потрошача ће наредне године имати већу уштеђевину него пре пандемије ковид 19
Криза у САД: Американцима понестаје уштеђевинеwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/photothek.net,

Већина Американаца је већ потрошила вишак уштеђевине коју су сачували током пандемије ковида 19, изјавио је виши стратег за акције у банци "Џеј Пи Морган" Марко Колановић.

Ликвидна средства прилагођена инфлацији свих америчких потрошача ће се до средине наредне године наћи на нивоима испод оних из 2019. године, навео је Колановић.

"Вероватно ће само један одсто потрошача са највећим приходима бити у бољој финансијској позицији него пре пандемије", упозорио је Колановић, указујући на недавни талас кашњења са исплатама кредита и све већи број захтева за заштиту од банкрота међу Американцима.

Према ранијим прорачунима "Џеј Пи Моргана", уштеђевине Американаца достигле су рекордно висок ниво у августу 2021. године, када је њихова укупна вредност износила 2,1 билиона долара.

Међутим, у октобру ове године пала је на око 148 милијарди долара. Стратези банке су тада објаснили да тренд произилази из "строжих услова кредитирања и растућих каматних стопа, укидања стимулативних програма и помоћи из времена ковида", као и вишегодишње изнадпросечне инфлације.

Колановић је напоменуо да је тржиште некретнина за сада стабилно упркос високим трошковима задуживања.

"Међутим, продаја постојећих кућа пала је скоро до рекордно ниских нивоа, а око 6,5 билиона долара дуга за комерцијалне некретнине и даље представља претњу", упозорио је.

У међувремену, дуг на америчким кредитним картицама наставио је да расте ове године након осам тромесечја узастопног раста, према њујоршкој банци Федералних резерви.

Стручњаци наводе да се све више домаћинстава све теже бори са својим дугом усред високе инфлације и растућих каматних стопа, а што би могли бити знаци "правог финансијског стреса", наводи се у истраживању.

image