Економија

Упозорење економисте: Европљани све сиромашнији

Bивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис je изјавио да је 2008. године просечан приход у целој Европској унији био 10 одсто виши него што је био у САД, али да 2022. године Америка има 26 одсто више прихода него што је то био случај у Европи прошле године
Упозорење економисте: Европљани све сиромашнији© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Европљани постају све сиромашнији, не само као становништво већ и сви појединачно, изјавио је данас грчки економиста и бивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис на другој регионалној "Лук ап" конференцији на Копаонику.

"Да вас подсетим, 2008. године просечан приход у целој Европској унији, а ту посматрам и Велику Британију, био је 10 одсто виши него што је био у САД, али је 2022. године Америка имала 26 одсто више прихода него што је то био случај у Европи прошле године", рекао је Варуфакис.

Додао да је та чињеница забрињавајућа, јер показује да становништво Европе постаје сиромашно.

У фокусу овогодишње конференције биће актуелни изазови у области енергетике и екологије о којима ће, на шест панела, дискутовати више од 30 панелиста.

Главне теме су одрживост, декарбонизација енергетског сектора, отпорност на климатске промене, циркуларна економија, зелени бизниси и финансирање зелених бизниса, опстанак микро, малих и средњих предузећа у ланцу добављача на конкурентном европском тржишту.

image