Економија

Кинеска јагма за уранијумом угрожава Запад

Нуклеарна енергија постала је посебно популарна након скока цена енергената по увођењу западних санкција Руској Федерацији, а кинеске набавке само су појачале проблем, јер Русија контролише готово половину светских капацитета за обогаћивање уранијума
Кинеска јагма за уранијумом угрожава Западwww.globallookpress.com © CGNPC

Кина агресивно ограничава глобално снабдевање уранијумом тиме што га нашироко купује на светском тржишту, потписује дуготрајне уговоре и купује руднике, док Запад заостаје у обезбеђивању овог нуклеарног горива.

"Кина ће наћи начин да дође до сваке руде која им је потребна. Њихово настојање да обезбеде ресурсе угрозиће западно снабдевање истим будући да су количине уранијума ограничене", изјавио је извршни директор инвестиционе компаније за радиоактивну робу "Јелоу кејк" Андре Либенберг за "Фајненшел тајмс".

Уранијум је иначе руда која је доносила највећу зараду ове године, са скоком вредности од 70 одсто, када је забележена највиша цена од 2007. године.

Либенберг процењује да ће цена уранијума са садашњих 81 долар по фунти (фунта износи око 450 грама) достићи чак 100 долара по фунти следеће године.

Пекинг има за циљ самоодрживост на тему нуклеарног горива – план је да трећину потреба покрије производњом у земљи, другу трећину улагањем у стране руднике, а остатак купи на тржишту.

Кинеска национална корпорација за уранијум и подружница ЦГНПЦ-а – "Чајна џенерал нуклеар пауер груп" – већ су преузели удео у рудницима широм Нигера, Намибије и Казахстана, док ЦННЦ гради складиште у Синђангу поред границе с Казахстаном које ће служити као главни центар трговања уранијумом.

Либенберг је упозорио да кинеска куповина уранијума појачава проблем који Запад има јер се ослањао на Русију, која контролише скоро 50 одсто глобалних капацитета за обогаћивање уранијума.

По његовим речима, ако Русија прекине испоруке нуклеарног горива на Запад, онда ће се комунална предузећа суочити с могуће петогодишњим прекидом рада јер је толико времена потребно за изградњу ланца снабдевања који не зависи од Москве.

Јагма за уранијумом је најпре последица популарности нуклеарне енергије након скока цена енергената по увођењу западних санкција Руској Федерацији – многе владе света одлучиле су се на продужетак животног века нуклеарки, али разматрају и изградњу нових реактора.

Бурно тржиште уранијума додатно ће подстаћи одлуке на недавно одржаном климатском скупу КОП28 на којем су се учесници обавезали да ће ради заштите животне околине, односно ублажавања последица коришћења фосилних горива, утростручити нуклеарне капацитете до 2050. године.

image