Економија

"Сименс", Росатом и нуклеарна контроверза у Мађарској

Контроверзе се односе на два нова агрегата за руску електрану "Пакш 2" у Мађарској чија изградња је почела у августу, а за коју "Сименс Енерџи" испоручује безбедносну технологију
"Сименс", Росатом и нуклеарна контроверза у Мађарскојwww.globallookpress.com © Rosatom

Председник надзорног одбора компаније "Сименс Енерџи" Џо Кесер бранио је планове за наставак пословања са руским нуклеарним гигантом "Росатом Корп" у Мађарској под налетом критика да такви послови помажу да се напуни каса Кремља. Он је рекао да би кршење уговора, који су потписани 2019. године, могло да буде веома скупо, преноси "Блумберг".

"Постоје невладине организације које захтевају да наше руководство не поштује ове важеће уговоре због чега би ова европска држава могла да их тужи за скоро неограничене суме", рекао је Кесер.

Контроверзе се односе на два нова агрегата за руску електрану "Пакш 2" у Мађарској чија изградња је почела у августу, а за коју "Сименс Енерџи" испоручује безбедносну технологију.

Према недавном извештају "Гринписа", европске компаније "Сименс Енерџи" и француски "Фраматом" имају уговоре вредне стотине милиона евра за "Росатомове" нуклеарне пројекте ван Русије. Без ових трансфера технологије и знања, многи нови пројекти државног гиганта би се зауставили.

САД и Европа улажу напоре да смање куповину руског уранијума, али нису санкционисале нуклеарну технологију, што значи да "Росатом" функционише нормално од почетка специјалне војне операције Москве у Украјини у фебруару 2022.

"Росатом" је највећи светски добављач уранијума, са 43% укупног производног капацитета. Немачка је укинула своје последње нуклеарне електране ове године, а представници владе позвали су на санкције ЕУ на руски уранијум од следеће године.

image
VV inauguration
banner