Свет

Саудијска Арабија окреће леђа Америци? Гради планове о уранијуму са Кином или Русијом

Краљевство жели да под сопственим условима обогаћује уранијум, док Американци на то имају приговоре
Саудијска Арабија окреће леђа Америци? Гради планове о уранијуму са Кином или Русијомwww.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Саудијска Арабија разматра кинеске, француске и руске понуде за изградњу нуклеарне електране, пише "Фајненшел тајмс", подсећајући да се краљевина до сад ослањала на помоћ САД по овом питању.

Подршка Америке њиховом програму стварања сопствених нуклеарних капацитета заправо је била кључни захтев у преговорима око потенцијалног споразума о нормализацији односа са Израелом, који би за Бајденову дипломатију био велика дипломатска победа.

Проблем је заправо у томе што се Америка противи идеји Саудијске Арабије да неограничено обогаћује сопствени уранијум, већ инсистира на ограничавању употребе технологије.

Сада, када је у могућности да бира партнера, краљевина ће, како кажу неки упућени извори "ФТ", одлучити на основу најбоље понуде.

Други пак верују, да ће, иако би Ријад више волео да по овом питању сарађује са САД које су им већ близак партнер, амерички покушаји да ограниче обогаћивање уранијума, довести до прекида сарадње.

Израелски министар за стратешка питања Рон Дермер сугерисао је да би се Саудијска Арабија могла обратити Кини или другим земљама ако САД ускрате своју помоћ. Русија је такође објавила понуду.

Вероватније је да ће те државе прихватити услове Саудијске Арабије о домаћем обогаћивању уранијама, док би Кореја, која користи америчку технологију, ипак морала да ради у оквиру америчких извозних ограничења, тврди "Фајненшел тајмс".

Процес проналажења добављача нуклеарне технологије у Саудисјког Арабији траје већ неколико година. Понуђачи, укључујући француски државни ЕДФ и Кепко из Јужне Кореје, првобитно су ушли у ужи избор заједно са кинеском понудом 2018.

Консултације су од тада настављене, иако има мало назнака када би могле да се закључе или када би се могао изабрати партнер, рекао је један од добро обавештених извора.

Саудијска Арабија се последњих година приближила Кини, свом највећем трговинском партнеру, а раније ове недеље добила је позив да се придружи БРИКС-у. У посети је прошле године био и кинески лидер Си Ђинпинг, а месецима касније Пекинг је посредовао у приближавању краљевства и његовог главног ривала у региону, Ирана.

Краљевство се, ипак, и даље у великој мери ослања на америчку безбедносну помоћ и жели да Вашингтон договори одбрамбени пакт.

Сваки такав споразум, заједно са нуклеарном сарадњом под саудијским условима, суочио би се, међутим, са противљењем неких америчких законодаваца иако је сам Бајден у великој мери поправио свој однос са престолонаследником Саудијске Арабије Мохамедом бин Салманом.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је новинарима почетком недеље да ће администрација затражити од Међународне агенције за атомску енергију мишљење о нуклеарној сарадњи са Саудијском Арабијом.

"Још увек има начина да идемо даље", рекао је он о коментаришући споразум са Саудијском Арабијом и Израелом.

image