Економија

ФЕД повукао ручну: Да ли је завршено историјско пооштравање монетарне политике

Шеф Америчких федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел је рекао да је историјско пооштравање монетарне политике вероватно завршено, јер инфлација пада брже него што се очекивало
ФЕД повукао ручну: Да ли је завршено историјско пооштравање монетарне политикеwww.globallookpress.com © Liu Jie

Федералне резерве задржале своју кључну каматну стопу непромењеном трећи пут заредом и најавиле вишеструка смањења која ће уследити 2024. и касније. Шеф Америчких федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел је рекао да је историјско пооштравање монетарне политике вероватно завршено, јер инфлација пада брже него што се очекивало, преноси Ројтерс.

Уз смањење стопе инфлације и задржавање економије креатори политике у Савезном одбору за отворено тржиште једногласно су изгласали задржавање референтне стопе преконоћног задуживања у циљаном распону између 5,25% и 5,5%.

Заједно с одлуком да камате остану на чекању, чланови одбора предвидели су најмање три смањења стопа у следећој  години уз претпоставку повећања од четвртине постотног поена.

Тржишта су увелико очекивала одлуку да камате остану на истом нивоу, што би могло окончати циклус у којем је до сада било 11 повећања каматних стопа.

"Ми мислимо да смо урадили довољно" рекао је Пауел, додајући да повећање стопе "више није главни циљ".

У својој изјави после састанка, одбор је навео да је инфлација "ублажена током прошле године" док је задржао свој опис цена као "повишених". Званичници ФЕД-а предвиђају пад базне инфлације на 3,2 одсто у 2023. и 2,4 одсто следеће године, а затим се коначни повратак на циљ од 2% у 2026. години.

image