Економија

Волстрит пао након порука шефа америчких Федералних резерви

После изјаве Џерома Пауела да је инфлација и даље висока и да би централна банка могла додатно да заоштри монетарну политику, након вишедневног раста почели су да падају берзански индекси
Волстрит пао након порука шефа америчких Федералних резерви© Tanjug/AP Photo/Richard Drew

На Волстриту је у четвртак прекинут вишедневни раст берзанских индекса, након што је председник америчких Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел поручио да је инфлација и даље висока и да би централна банка могла додатно да заоштри монетарну политику.

Дау Џонс ослабио је 0,65 одсто, на 33.891 бод, док је С&П 500 склизнуо 0,81 одсто, на 4.347 бодова, а Насдак индекс 0,94 посто, на 13.521 бод, пренео је Ројтерс.

Након осам дана раста С&П 500 индекс је у четвртак пао јер је улагаче поколебао председник ФЕД-а Џером Пауел, који је казао да је могуће даље заоштравање монетарне политике.

На скупу Међународног монетарног фонда Пауел је казао да је задовољан због слабљења инфлације, али да није сигуран да је ФЕД учинио довољно.

"ФЕД је одлучан да постави довољно рестриктивну монетарну политику како би спустио инфлацију на циљани ниво. Нисам сигуран да смо то до сада постигли", казао је Пауел, а преноси Радио слободна Европа.

До Пауеловог говора индекси су стагнирали, а потом пали.

"Пауел је заузео чврст став. Поручио је тржишту да борба против инфлације још није добијена и ако ће то економска ситуација захтевати, неће оклевати да додатно повећа камате", објашњава економиста у предузећу "Спартан капитал секјуритис" Питер Кардило.

Почетком новембра Волстрит је снажно порастао, захваљујући уверењу улагача да је америчка централна банка завршила циклус повећања камата.

Међутим, последњих дана тргује се опрезно јер су, осим Пауела, и многи други званичници ФЕД-а поручили да је могуће још једно повећање камата, с обзиром на то да је инфлација и даље знатно виша од циљаног нивоа од два одсто.

Упркос тим порукама, већина аналитичара сматра да се то неће догодити. Али процењују да би ФЕД могао задржати камате на повишеним нивоима дуже него што се пре очекивало.

image